Mann holdt seg for nesen da han skulle til å nyse: Da legene undersøkte ham, trodde de ikke sine egne øyne

24/01/2018 15:30

Anniken Hauge

Helse
34-åringe klarte hverken å svelge eller snakke etter han holdt igjen nyset. Da legene så røntgenbildet av han ble de helt forbløffet.

I disse dager står forkjølelse, snue og influensa for døren.  

Hvert år blir veldig mange rammet av sta bakterier, og selv om mange foreldre og kollegaer burde holdt seg under dyna for å unngå smitte, går de allikevel på jobb.

Spesielt hvis det kiler i nesa så mye at man vet at man må nyse, så er det ikke alltid men rekker å ta armen opp foran  munnen eller at man glemmer å vaske hendene etterpå.

Men det finnes en ting som er verre enn å smitte andre med et nys, og det er å selv komme til skade fordi man har helt tett eller rennende nese.

Det fikk en britisk mann på 34 år erfare, da han prøvde å kvele et nys ved å luke munnen og holde seg for nesa, skriver legetidsskiftet British Medical Journal.

Den britiske mannen fra byen Leicester henvendte seg til legene på det lokale sykehuset, hvor han fortalte at han hadde følt et 'smell' i halsen, hvorpå han hadde problemer med å snakke og svelge etter det uheldige nyset.

På røntgenbildet så legene at mannen hadde fått hull i luftrøret etter å ha kveld nyset inne. Foto: BMJ

Hvis man må nyse bør man alltid slippe det ut og helst dekke munn og nese med papir eller lommetørkle, er rådet fra legene. Foto Shutterstock

Legene synes mannens forklaring var svært merkelig, men de fikk senere bevis da de undersøkte mannens hals og tok et røntgenbilde av ham. Da så de at det eksplosive nyset hadde forårsaket en dyp rift i mannens hals hvor luften slapp gjennom.

Riften var ikke større enn at hullet i luftrøret kunne vokse sammen selv, men mannen måtte legges inn i syv dager med sondemat for å sikre at såret grodde.

- Å holde tilbake et nys ved å blokkere nesen og munnen er en farlig manøver og burde virkelig unngås, heter det i en uttalelse fra legene ved Leicester Royal Infirmary som behandlet den uheldige mannen.

Legene anbefaler at man alltid ‘slipper ut nysene sine’ og så godt som mulig i et lommetørkle eller papir.