Matvarer du bør unngå hvis du har pollenallergi

24/04/2024 13:00

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Som om pollensesongen ikke var en plage for oss allergikere allerede, kan allergien faktisk også føre til at mye mat gir deg problemer.

Som om pollensesongen ikke var en plage for oss allergikere allerede, kan allergien faktisk også føre til at mye mat gir deg problemer.

Mange av oss gjennom våren og sommeren må strippe butikkene for lommer, øyedråper og nesespray i et forsøk på å holde rennende neser og røde øyne i sjakk. Forbannelsen kalles høysnue og rammer stadig flere.

Som om snørr og røde, kløende øyne ikke var nok, reagerer immunsystemet noen ganger ved å fortelle slimhinnene dine å klage når du legger i deg matvarer som frukt, grønnsaker og nøtter. Fenomenet kalles kryssallergi og kan oppstå ut av det blå og i alle aldre.

Kroppen reagerer fordi den ikke kan se forskjell på allergifremkallende stoffer i pollen og proteiner i maten. For eksempel er overflaten av proteinene i gress og hvete veldig lik - akkurat som tilfellet er for hasselnøtter og bjørkepollen.

Og så, i løpet av få timer etter å ha spist, kan du få hovne, kløende lepper og kløe i ganen, halsen eller øregangene og kanskje også en sår mage.

Er du allergisk mot bjørk, el eller hassel

Da kan spesielt grønne epler, kiwi, rå gulrøtter, poteter, selleri og hasselnøtter skape problemer. Men andre steinfrukter som plommer, kirsebær, fersken, nektarin og pære kan også forårsake problemer, akkurat som tomater, paprika og nøtter generelt kan få immunforsvaret i gang.

Er du allergisk mot gress

Da er det spesielt tomater som kan gi kløe og ubehag, men det kan også være problemer med å spise sitrusfrukter, melon, kiwi samt erter, belgfrukter, linser, peanøtter og i sjeldne tilfeller hvete.

Er du allergisk mot gress

Det er spesielt grønn paprika som kan erte, men også frukt som melon og banan samt rotgrønnsaker, salat, urter, frø og frø kan irritere.

Slik kan du få favorittmaten din uansett

Heldigvis trenger du ikke å nekte deg selv mange sunne ting. Det er sjelden man er allergisk mot alt, og de aller fleste matvarer tolereres bedre når de skrelles og varmebehandles. For eksempel tåler de fleste pollenallergikere å spise eplegrøt bedre enn rå epler, akkurat som hakkede hermetiske tomater og kokte erter sjelden forårsaker problemer.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.