Når er den beste tiden å ta vitamin D - om morgenen eller om kvelden?

22/03/2024 12:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hvorfor ta et kosttilskudd hvis kroppen din ikke er innstilt på å absorbere det på best mulig måte?

Vi forstår det. Hvis du har problemer med å svelge de daglige kosttilskuddene dine, vil du vite når det er best å ta dem.

Det nytter ikke å bruke penger på ekstra vitaminer og mineraler hvis de ikke absorberes riktig eller du bare ender opp med å tisse dem ut.

Derfor er folk nysgjerrige på den beste tiden å ta probiotika og vitaminer – spesielt vitamin D, som er et næringsstoff som mange i Norge ikke får nok av. Derfor er det mange som bestemmer seg for å ta en eller annen form for tilskudd, da det selvfølgelig kan hjelpe.

For du kan ikke få alt du trenger gjennom solen alene. Spesielt handler det også om å beskytte seg mot solens skadelige stråler. Dessuten kan det hende du ikke får det du trenger gjennom maten du spiser.

Derfor er det "veldig rimelig" å ta et supplement for å være trygg, sier JoAnn Manson, professor i medisin ved Harvard Medical School og sjef for avdelingen for forebyggende medisin ved Brigham and Women's Hospital i Boston.

Dr. Manson er en av direktørene for den enorme VITAL-studien, som undersøker om det å ta tilskudd med vitamin D eller omega-3-fettsyrer reduserer risikoen for ulike store tilstander.

Studien fant at de fleste ikke trenger å ta vitamin D-tilskudd for å unngå mangel, men at det er trygt å ta 1000-2000 IE per dag som en form for forsikring. "De fleste multivitaminer inneholder vitamin D, så det er en måte å gjøre det på," sier hun.

Når bør du ta vitamin D?

Det spiller rett og slett ingen rolle så lenge du tar det med mat, sier Dr. Manson. Hennes råd: Ta det når du husker å ta det - morgen, middag eller kveld - og ta det med et måltid.

«Det er viktig at det tas med mat fordi vitamin D er et fettløselig vitamin, som betyr at det ikke løses opp i vann og tas opp med fett, så det er bedre om det er litt sunt fett å blande det sammen med," sier Dr. Manson.

"Ofte kommer den i en myk kapsel med litt olje i for å hjelpe den med å bli absorbert, men det er fortsatt best å ta den med mat."

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.