Når varmen stiger: 12 gode råd for å sove på varme netter

21/06/2017 18:15

Anniken Hauge

Helse
Sove varmt
Foto: Shutterstock
Det er morsomt og livet er deilig når man drikker et glass kald hvitvin, men så blir det kveld.

Og det er virkelig ikke moro å tilbringe en hel natt hvileløs i sengen, mens du desperat prøver å forestille deg at du ønsker deg været som var i februar. Og hjelper ikke på på noen som helst for god søvn. 

Heldigvis har vi allieret oss med noen søvneksperter som delte noen profesjonelle søbntips med oss. Vi har derfor samlet en offisiell guide over hvordan man får sove når det er unormalt varmt om natten og du ikke har aircondition. Dette er jo tross alt Norge, og aircondition er vanligvis ikke nøvendig. 

1. Legg lakenet ditt i kjøleskapet i en plastikpose 

Ja, det er ergerlig å bruke tid på pakke sammen lakenet og legge det i kjøleskapet eller fryseren. Og nei, lakenet kommer ikke til å holde seg kaldt hele natten, men de fem minuttene du kan legge deg under dyna uten at det blir varmere gjør strevet verdt.  

2. Fyll en varmeflaske med isvann og plasser den der kroppen din trenger avkjøling

De mest nødvendige stedene er bak knærne, anklerne, nakken, skrittet og albuene. Og hvis du deler seng med en annen person, så er det litt morsomt å legge den iskalde flaksen på han/hun når dette overhodet ikke er forventet. 

 

3. Smør deg inn med Aloe Vera

Aloe Vera er kjent for sin kjølende egenskap, og enda bedre blir det om du oppbevarer en flaske i kjøleskapet. Smør deg inn før du legger deg for å føle deg frisk og våkne med bløt hud. Enhver hudkrem fungerer fint om du ikke har Aloe Vera. 

4. Fyll en sprayflaske med avkjølt vann og sett den ved sengekanten. Spray deg selv etter behov

Jeg mener ikke dette er noen nyhet, men det er en god og rask løsning. 

5. Bruk bomullspysj og tynne, rene bomullslaken i sengen

Det er faktisk mindre behagelig å naken, da det ikke er noe som kan absorbere svetten din. (Deilig)

6. Spis små, lette måltider ofte

Ekspertere forklarte at du bør unngå å spise for mye protein før du legger deg,da dette er kjent for å være en matgruppe som øker stoffskiftet og varmer opp kroppen.

7. Krydret mat

Det lyder ulogisk, ikke sant? Men slik er det åpenbart ikke. Capsaicin, et kjemikalie som finnes i krydret mat, stimulerer varmereseptorer i munnen, øker blodsirkulasjonen og forårsaker tendenser til svetting som avkjøler kroppen. Når det er sagt så bør du spise krydret mat minst et par timer før sengetid for å unngå halsbrann. 

8. Ta et lunkent bad eller dusj før du legger deg 

Det kan være fristende å ta et isbad, men et lunkent bad er faktisk bedre,fordi det gjør det lettere for kroppen din å nå den optimale sovetemperaturen. 

9. Skru av alle elektriske apparater i rommet

Hver eneste lille ting hjelper når du prøver å forvandle soverommet ditt til et ispalass. Laptops, PC-er og tv-apparater produderer alle varme, og det samme gjør elpærer. Skru av alt hvis du kan.

 

10. Vær smart med viften din

Ja, en vifte er god og den vil avkjøle deg dig, men du kan supercharge viftens evner.

Prøv å henge et fuktig laken mellom ventilatoren og sengen din eller plasser en stekepanne full av is foran ventilatoren for å avkjøle luften. Prøv alltid å holde soveromsdøren åpen da det tillater luften å sirkulere. 

11. Sov i hver deres seng 

Hvis dere normalt deler seng, så kan dere vurdere om dere ikke skal ta en liten pause fra hverandre, mens det er ekstremt varmt. Å ha separate senger betyr at dere kan strekke dere ut og forhindre at kroppsvarmen overoppheter dere. 

12. Prøv å sove i første etasje 

Varme stiger opp, og de lavere beliggende soverommene i huset ditt vil derfor være kjøligere. Så hvis du har en kjeller så prøv å sove der.