Nei, stoffskifte vårt stopper ikke: Så mange kalorier bruker kroppen mens vi sover

16/04/2024 11:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er faktisk ikke så stor forskjell på å ligge under dyna eller å slappe av på sofaen.

Du har kanskje hørt noen si at for godhetens skyld kan du ikke spise noe før du legger deg.

Dette er ganske gode råd, da det kan bety at kvaliteten på søvnen din er svekket, men hvis noen prøver å fortelle deg at det er fordi stoffskiftet ditt stopper, så tar de feil.

Myten om at vi ikke forbrenner noe når vi ligger under dyna lever i beste velgående, men det betyr ikke at den er sann – og her får du beviset.

Slik beregner man det

Først krever det litt forklaring. I naturfag brukes såkalte MET-verdier (metabolske ekvivalenter), og de brukes til å beregne hvor mye du forbrenner under en gitt aktivitet sammenlignet med om du ikke gjør noe.

Du beregner stoffskiftet ditt ved å ta MET-verdien av aktiviteten du gjør og multiplisere den med din grunnleggende metabolske hastighet (BMR).

Basalmetabolismen indikerer hvor mye kroppen din forbrenner for å holde det gående i det hele tatt i løpet av en dag. Dette er mengden energi du bruker til å puste, tenke, holde organene i bevegelse, etc.

Det er litt forskjellige svar på hva MET-verdien for søvn er, men de fleste anerkjente kilder setter den til 0,9. For å ta hensyn til eventuelle fallgruver setter vi verdien i denne artikkelen til 0,8.

Hva betyr BMR?

Nå har vi den verdien, men vi trenger fortsatt å kjenne vår BMR. Det er mye vanskeligere å beregne nøyaktig, og det er viktig å understreke at eksemplet i denne artikkelen bare fungerer som en tommelfingerregel. Hvis du vil ha din eksakte BMR, trenger du en større vitenskapelig studie.

Men som et utgangspunkt kan du finne din BMR ved å bruke beregningene nedenfor:

  1. Menn: BMR i kilokalorier = 88 362 + (13 397 x vekt kg) + (4 799 x høyde i cm) - (5 677 x alder i år)

  2. Kvinner: BMR i kilokalorier = 447 593 + (9 247 x vekt i kg) + (3 098 x høyde i cm) - (4 330 x alder i år)

Selve ligningen

Vel, la oss prøve å gjøre beregningen med meg selv som testperson. For eksempel en 33 år gammel mann som veier ca 90 kilo og er 182 cm høy.

Så hvis vi legger det inn i formelen ovenfor, ser det slik ut: 88.362 + (13.397 x 90) + (4.799 x 182) - (5.677 x 32) = 2.349 kilokalorier.

For å finne ut hva mannen forbrenner på en time, del det tallet med 24 (antall timer om dagen): 2.349/24 = ca 98 kilokalorier.

Mannen får vanligvis omtrent åtte timers søvn, og MTT-verdien for søvn har vi satt til 0,8. Beregningen ser derfor slik ut: 8 x 0,8 x 98 = 627,2 kilokalorier.

Så mannen forbrenner litt mindre enn 630 kilokalorier i løpet av åtte timers søvn.

Til sammenligning er MET-verdien når vi er våkne og ligger på sofaen 1. Så hvis vi må beregne energiforbruket i åtte timer med å se på TV på sofaen: 8 x 1 x 98 = 784 kilokalorier.

Så det er ikke en stor forskjell i forhold til når jeg sover!

Denne måten å beregne forbrenning på er som nevnt ganske upresist, men den beviser likevel at forbrenningen vår ikke stopper når vi tar en tur til drømmeland!

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.