Ny forskning advarer: Så farlige er e-sigaretter med smak

04/06/2024 14:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kjemikaliene kan være ekstremt giftige ved oppvarming.

En ny studie har avdekket 505 skadelige kjemikalier, hvorav 127 er akutt giftige og 153 utgjør helserisiko, knyttet til bruk av e-sigaretter.

Ved hjelp av kunstig intelligens simulerte forskerne effekten av oppvarmingskjemikalier som finnes i 180 forskjellige e-væsker.

Utfordringene med e-sigaretter

E-sigarettvæskene varmes opp til høye temperaturer, noe som resulterer i at damp dannes og deretter inhaleres. Siden bruken av e-sigaretter fortsatt er relativt ny, utforskes helserisikoen fortsatt.

Studien indikerer at selv om smakene som ble brukt opprinnelig var trygge og kom fra næringsmiddelindustrien, var de ikke ment å varmes opp til høye temperaturer og inhaleres.

Bruk av kunstig intelligens

Forfatterne av studien mener deres tilnærming kan bidra til å forutsi langsiktige helserisikoer knyttet til e-sigaretter, før kliniske tilfeller dukker opp i befolkningen.

Professor Jacob George ved University of Dundee, som ikke var involvert i studien, bemerket at selv om denne studien ikke gir definitive svar på risikoen ved smakstilsetninger i e-sigaretter, kan det være et viktig første skritt i å identifisere potensielle advarselstegn som krever ytterligere undersøkelse av kjemikaliene.

Behov for mer forskning

Det er fortsatt en betydelig mangel på kvalitativ evidens for både sikkerhet og risiko ved smakstilsetninger i e-sigaretter, og derfor er nye forskningsmetoder som de som er brukt i denne studien verdt å vurdere.

Ytterligere studier er nødvendig for å undersøke potensielle risikoer ved bruk av smakstilsetninger i e-sigaretter, spesielt med fokus på oppvarming og dannelse av skadelige kjemikalier.

Kilde: The Daily Record

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.