Ny forskning: Derfor skal du droppe e-sigaretter med smak

30/01/2017 16:15

Anniken Hauge

Helse
Damp med eple-, rabarbra- eller smak av vaniljeis er farligere for helsen din enn damp uten smak, viser en ny undersøkelse.

I disse tider er det mange som prøver å kvitte seg med røyken. Den gamle pakken med Prince, Marlboro eller Lucky strike må bli liggende ti fordel for en tilværelse uten røyk.  

Eller i hvert fall nesten. For mange klarer ikke tanken på å ikke holde hendene i gang, hvor de skifter ut tobakken med en e-sigarett, som de puster lystig på og snakker resten av tiden om håpet på at dampen ikke er så helseskadelig. 

Men de dampende væskene som smaker alt fra lakris til jordbær, er faktisk veldig skadelige for helsen, viser en ny undersøkelse. 

Ifølge undersøkelsen så kan damp med smaksforsterkere utvikle uakseptabelt høye mengder av formaldehyd og andre kreftfremkallende stoffer, skriver The Independent

En gruppe forskere ved Desert Research Institute i staten Nevada i USA, har i en undersøkelse funnet ut av at de farlige stoffene oppstod når vesken med smak raskt ble varmet opp for å lage damp. Jo kraftigere smak som ble utviklet i skapelsen av dampen, jo større ble konsentrasjonen av farlige, kreftfremkallende stoffer. 

- Et uttak av en smaksforsterkende damp som vi testet, utsetter røykerne for uakseptable og farlige konsentrasjoner av aldehyder, som oppstår etter forbrenning av smaksstoffene, sier professor Andrey Khylstov, som er en av forskerne bak undersøkelsen.

Forskerne testet både dampvæsker med og uten smak, og i hver test viste de smaksforsterkende dampene å skape langt høyere konsentrasjoner av kreftfremkallende biprodukter. 

I England har en offentlig undersøkelse ellers vist at e-sigaretter er 95 prosent mindre farlig enn vanlige sigaretter, hvor undersøkelsen konkluderte at man skulle gi e-sigaretter til røykere som gjerne ville bli kvitt vanlige sigaretter. .

I ettertid er den anbefalingen blitt kritisert, da en undersøkelse fra Hellas konkluderte at langtidseffekten av e-sigaretter enda er usikker, og at de nye røykepinnene kan være skadelige for hjertet og blodomløpet. 

- Disse resultatene viser tydelig at det er behov for flere undersøkelser som viser hvordan smaksforstekere og tilsetningsstoffer har en effekt på dannelsen av skadelige giftstoffer i dampen fra e-sigaretter, sier Andey Khylstov.