Ny forskning slår fast: Bruk denne oljen til matlaging hvis du vil være ekstra sunn

23/04/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En av forskerne bak studien gir klar beskjed.

Det er ingen hemmelighet at olivenolje anses som et veldig sunt fett, men i denne forbindelse kan ny forskning nå avsløre at det ikke spiller noen rolle hvilken olje du har på kjøkkenbordet.

Ifølge en av forskerne bak studien, som er utført ved Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, er budskapet umiskjennelig: Vi må erstatte andre former for matolje med olivenolje.

Forskningen viser at du bør holde deg til ekstra virgin olivenolje spesielt, som ser ut til å være ekstremt helsefremmende, da det kan redusere risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer med 30 prosent.

"Du bør erstatte oljen på kjøkkenet med en sunnere olje, fordi det er forbundet med bedre helse," sier en av forskerne, førsteamanuensis Marta Guasch Ferré fra Epidemiologisk avdeling og Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, ifølge BT.

Forsøket, som forskerteamet har gjennomført for i det hele tatt å ha kunnet trekke ovenstående konklusjon, omfatter mer enn 1837 forsøksdeltakere, som alle hadde høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer.

Eksperimentet skulle undersøke hvordan bruk av olivenolje i mat påvirket deltakernes helse, og forskerne ønsket å sammenligne effekten av ulike typer olivenolje.

Forsøket viste at både virgin olivenolje og extra virgin olivenolje inneholdt store mengder sunne molekyler sammenlignet med vanlig olivenolje, men spesielt sammenlignet med andre typer matoljer.

I følge forskning publisert i Cardiovascular Diabetology har all olivenolje en gunstig effekt på blodet. Men der vanlig olivenolje gjorde 17 endringer i de såkalte metabolittene, var virgin olivenolje forbundet med hele 78 endringer.

Forskerne har mest svindel for ekstra virgin olivenolje, som også var assosiert med en 30 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdom.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.