Ny forskning: Å være doven er et tegn på høy intelligens

03/10/2016 08:30

Anniken Hauge

Helse
Det er god grunn til å bli i sofaen.

Du har sannsynligvis høy intelligens hvis du tilbringer tid på å slappe av i sofaen.

Slik lyder den grove oppsummeringen av en ny undersøkelse foretatt i USA, hvor forskere har funnet en sammenheng mellom å ha høy IQ og være tilfreds med avslappende dager.

Dovne mennesker kjeder seg mindre enn aktive mennesker, hvilket gir dem masse tid til å fundere over ting i livet.

Aktive mennesker føler et behov for å stimulere sinnet sitt ved å foreta seg fysiske handlinger, for enten å unnslippe egne tanker eller fordi de fort kjeder seg.

Slik lyder hovedbudskapet fra forskerne fra Florida Gulf Coast University, hvor man ga studentene en rekke påstander i forbindelse med en spørreundersøkelse.

Studentene skulle blant annet vurdere i hvor høy grad de var enige i utsagn som ’jeg nyter oppgaver hvor det handler om å komme med nye løsninger til problemer.’

Etterpå valgte Todd McElroy fra Florida Gulf Coast University ut 30 ’tenkere’ og 30 ’ikke-tenkere’ fra bunker med besvarelser på de forskjellige påstandene.

 

I de påfølgende syv dagene gikk de 60 deltakerne rundt med et lite måleinstrument rundt håndleddet.

Den lille maskinen sørget for å måle deltakernes aktivitetsnivå i løpet av uken, og resultatene viste at ’tenkere’ var langt mindre fysisk aktive enn ’ikke-tenkere’.

Undersøkelsens resultat, som er offentliggjort i tidsskiftet Journal of Health Psychology, anses for å være av stor betydning da det er foretatt  «solide data», skriver britiske The Independent.

De amerikanske forskerne påpeker at det kan ha negative konsekvenser for helsen vår hvis vi sitter for mye stille i løpet av dagen.

Todd McElroy foreslår i undersøkelsen at mindre aktive mennesker bør sikte mot å øke deres samlede aktivitetsnivå – uansett hvor smarte de er…