Danske forskere har vært de første i verden som har funnet bevis for at det allerede er biologiske endringer ved fødselen hos barn som senere utvikler inflammatoriske tarmsykdommer.
Dette kommer frem av en pressemelding fra VIA ritzau.
Over hele den vestlige verden øker forekomsten av inflammatoriske tarmsykdommer, som er kroniske, alvorlige tilstander som ikke kan kureres. Bare i Danmark lider 50 000 dansker av enten Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt (blødning tykktarmsbetennelse). Dette er en dobling på bare 20 år.
Mange oppdager sykdommen først i tidlig voksen alder. Men i en mindre gruppe stilles diagnosen allerede i barndommen, dersom barna går ned i vekt og har symptomer som magesmerter, diaré og blødninger. Nå har forskere fra PREDICT ved Aalborg Universitet funnet tegn på at barn som får diagnosen før de er seks år allerede har biologiske forandringer knyttet til sykdommen ved fødselen.
Jonas Julius Rudbæk, stipendiat ved grunnforskningssenteret PREDICT, forklarer:
«Ved å sammenligne blodprøver fra nyfødte som senere utvikler betennelsessykdommer med de som ikke gjør det, kan vi få en bedre forståelse av hva som skjer i kroppen før symptomene viser seg. Barn kan sjelden sette ord på hvor de har det vondt, så dette åpner for muligheten for at vi en dag kan begynne å screene nyfødte for tidlige tegn på sykdom og forhindre at den utvikler seg.»
Jonas Julius Rudbæk slår imidlertid fast at vi er på et veldig tidlig stadium i forskningen:
«Det er første gang i verden at vi kan vise denne sammenhengen, og det er et utrolig viktig skritt. Nå trenger vi feltet for å jobbe videre med å forstå detaljene i det vi har funnet».
Betennelsessykdommer kjennetegnes ved en overreaksjon i immunsystemet, som fører til kronisk tarmbetennelse med langvarig diaré, magesmerter og tretthet som resultat.
De siste årene har forskere oppdaget at visse betennelsesmarkører kan påvises i blodprøver opptil ti år før diagnosen. Dette tyder på at sykdommen sannsynligvis utvikler seg mye tidligere enn vi tidligere har trodd. Problemet er imidlertid at forskerne ofte bare har tilgang til et begrenset antall biologiske prøver før diagnosen – og nettopp de ti årene er nok et uttrykk for at prøvene ikke går lenger tilbake.
Studien påpeker imidlertid at det først og fremst er barn som får diagnosen før de er seks år gamle som allerede har forandringer i blodet ved fødselen:
«Umiddelbart ser vi kun disse veldig tidlige sykdomstegnene hos de minste barna, mens de som får sykdommen senere i barndommen ikke har noen endringer ved fødselen. Dette underbygger det faktum at dette er en spesiell gruppe som er spesielt hardt rammet, og hvor det virkelig vil være fornuftig å utforske muligheter for forebygging, sier Jonas Julius Rudbæk
Senterdirektør ved PREDICT, professor dr.med. Tine Jess legger til:
«Vår studie er et unikt eksempel på at vi i Danmark har unike ressurser i form av helsedata og biobanker som kan gi viktig kunnskap om sykdomsutbrudd. I fremtiden vil den kunne hjelpe mennesker i Danmark og over hele verden med å forebygge mange kroniske sykdommer, inkludert kronisk tarmbetennelse.»
Fakta
Antallet dansker som får IBD i form av enten Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt (blødende tykktarmsbetennelse) har doblet seg på bare 20 år, og i dag lever mer enn 50 000 dansker med en av disse to sykdommene.
Sykdommene er forbundet med bl.a blødninger, magesmerter, diaré og tretthet, og mange ender opp med å få fjernet deler av tarmen kirurgisk.
Danmarks Grundforskningsfond har bevilget 68,5 millioner DKK. DKK til grunnforskningssenteret Center for Molecular Prediction of Inflammatory Bowel Disease (PREDICT), AAU.