Oppdagelse av ny variant av apekopper: Forskere advarer om risiko for pandemi

18/04/2024 13:43

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Forskere har oppdaget en ny stamme av apekopper, kjent som mpox, i Kamituga, en liten gruveby i Den demokratiske republikken Kongo.

Denne varianten, som eksperter frykter kan utløse en pandemi, skaper global bekymring og har en rapportert dødsrate på rundt 10 %.

Mutasjonen, kalt "clade 1b", har blitt observert i en periode da myndighetene har kjempet mot en dødelig variant i regionen.

Etter oppdagelsen ber eksperter om umiddelbar internasjonal handling for å forhindre en ny global krise.

"Uten rask intervensjon kan dette lokale utbruddet spre seg nasjonalt og internasjonalt," advarte en gruppe forskere i en rapport, og bemerket at lignende utbrudd i fortiden i Kongo bør tas som en alvorlig advarsel.

Ifølge rapporter fra Africa Centers for Disease Control og medier som The Telegraph og The Mirror, antas den nye varianten opprinnelig å ha blitt overført fra dyr til mennesker mellom juli og september i fjor.

Omtrent 30 % av tilfellene i Kamituga har blitt oppdaget blant sexarbeidere. En mindre alvorlig form for mpox førte til en global epidemi i 2022, med 58 rapporterte dødsfall i USA. Det skriver Dagens.se

Viruset, som vanligvis resulterer i en mild sykdom med feber og utslett, kan sjelden gi alvorlige komplikasjoner.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.