Overraskende studie: Dette er faktisk bedre til å hydrere kroppen enn vann

15/03/2024 08:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Når du er tørst og trenger noe å drikke, hva er de beste drikkene for å holde deg hydrert?

Jada, du kan alltid strekke deg etter et glass vann, men vanlig H2O er ikke det mest hydrerende valget, ifølge en studie fra Skottlands St. Andrews University. I denne studien sammenlignet de hydreringsresponsen til flere forskjellige drikker.

Forskerne fant at selv om vann - både med og uten kullsyre - gjør en ganske god jobb med å raskt hydrere kroppen, er det ikke det beste valget. Derimot gjør drinker med en liten mengde sukker, fett eller protein enda bedre når det gjelder å holde deg hydrert over lengre tid.

Årsaken har å gjøre med hvordan kroppen vår reagerer på drinker, ifølge Ronald Maughan, professor ved St. Andrews' School of Medicine og forfatter av studien.

En faktor er volumet til en gitt drink. Jo mer du drikker, desto raskere tømmes drikken fra magen din og absorberes i blodet, hvor den kan fortynne kroppsvæsker og hydrere deg.

Melk er mer hydrerende enn vann

Den andre faktoren som påvirker hvor godt en drikk hydrerer er relatert til næringsinnholdet i drikken. F.eks. det ble oppdaget at melk er enda mer fuktighetsgivende enn vanlig vann fordi den inneholder laktose, protein og fett.

Felles for alle disse er at det bidrar til å forsinke tømming av væske fra magen og holde hydreringen i gang over en lengre periode. Melk inneholder også natrium, som fungerer som en svamp og holder på vannet i kroppen. Samtidig gir det mindre urinproduksjon.

Det samme kan sies for orale hydreringsløsninger som brukes til å behandle diaré. Disse inneholder små mengder sukker, samt natrium og kalium, som også kan bidra til å fremme vannretensjon i kroppen.

"Denne studien forteller oss mye av det vi allerede visste: Elektrolytter - som natrium og kalium - bidrar til bedre hydrering, mens kalorier i drikker resulterer i langsommere magetømming og derfor langsommere frigjøring av urin," sa Melissa Majumdar, en kostholdsekspert, personlig. trener og talskvinne for Academy of Nutrition and Dietetics, som ikke var involvert i studien.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.