Problemer med tørt underliv?

Du er ikke alene. Et anslag viser at mellom 10 og 40 prosent av kvinner som ikke lenger får menstruasjon, sliter med dette problemet. Hvorfor er det slik, og hva kan du gjøre med det?

For et godt liv også etter de fylte 50 er det viktig med aktivitet og fysisk trening. Men sammen med hormonnivået vårt er det altså en av de tingene som kan føre til tørrhet.

Symptomene på en tørr skjede gir utslag i foruten tørrhet; irritasjon, kløe, brenning, smerte eller lette blødninger under aktivitet.

Hvorfor blir det tørt?

Tørrhet kan oppstå ved overdreven renslighet. Bruker du hånddusjen til rengjøring der nede, forstyrrer du den naturlige kjemiske balansen. Det fører til tørrhet. Hvis du gjør det, kan du slutte og se om det blir bedre.

Den vanligste årsaken er likevel den synkende hormonproduksjon som inntrer ved overgangsalderen. Østrogenet er normalt kvinnens beste venn, men kan bli litt svikefull på sine eldre dager. Naturen resonnerer slik at når kvinnen ikke lenger skal føde barn, trenger hun heller ikke så mye østrogen.

For andre oppstår dette under et svangerskap eller etter en fødsel.

Det kan også være en midlertidig tilstand forårsaket av bruk av for trange bukser, stress eller veldig hard trening. Hører dere, jenter? Dere kan ikke klare alt. Ro ned og tilpass aktivitetsnivået.

Østrogenbehandling

Hvis du også sliter med andre problemer i forbindelse med overgangsalderen, som sterke hetetokter eller liknende, kan det være en idé å prøve hormonbehandling. Det vil gjøre skjeden fuktigere og tykkere, og du vil ikke få plagsom friksjon som følge av tørrhet.

En behandling for økning av østrogenproduksjon skal foreskrives av lege. Det er i dag mange forskjellige behandlinger får å få til dette. Herunder kan det ordineres lokal østrogenkrem eller vaginal østrogenring. Disse kan smøres eller settes inn i det utsatte området. Det finnes også såvel vaginale tabletter som vanlige svelgetabletter som kan inntas. Hudplaster med østrogen er veldig effektivt, men undersøkelser viser at det kan føre til en marginal økning av risikoen for blodpropp eller brystkreft.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du normalt ikke plages av dette problemet, er det helt greit å behandle dette selv. Det kan til og med være å foretrekke framfor å overstyre kroppens hormonproduksjon.

Diverse kremer til dette formålet fungerer greit, men de representerer ingen permanent løsning. Et bedre alternativ er vagitorier du selv innfører i skjeden.

I motsetning til kremer eller andre produkter på markedet, gjør de litt mer enn bare å fukte skjeden. De kan bidra til å gjenoppbygge de beskadigede slimhinnene ved tilsetting av stoffer som ellers finnes naturlig i kroppen. Men sjekk ut at de ikke inneholder hormoner eller hormonforstyrrende elementer. Et produkt som oppfyller disse kravene er www.repadina.no.

Vi skal heller ikke undervurdere naturmetoden. Litt massasje eller noen knipeøvelser er ting som kan fungere utmerket for mange.