Senk blodtrykket ditt med dette simple rådet

25/04/2024 23:00

Emma

Helse
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Selv om mange gjennomgår medisinsk behandling for høyt blodtrykk, viser ny forskning at du med dette enkle rådet kan senke blodtrykket selv.

Høyt blodtrykk er en utbredt livsstilssykdom som ofte er vanskelig å oppdage, da den sjelden forårsaker åpenbare symptomer. Imidlertid kan langvarig høyt blodtrykk føre til symptomer som hodepine, hjertebank og kortpustethet fra fysisk aktivitet.

Det skriver illustrert vitenskap.

Enda mer alvorlig er at tilstanden kan forårsake livstruende komplikasjoner som blodpropp i hjernen eller hjerneblødning.

Selv om mange er under medisinsk behandling for høyt blodtrykk, viser ny forskning fra Australia at du kan senke blodtrykket selv.

Det er faktisk ganske enkelt.

Stikkordet er fiber.

Kostfiber hjelper ikke bare med fordøyelsen, men har også en positiv effekt på blodtrykket fordi det forblir ufordøyd til det når tykktarmen, hvor det stimulerer tarmbakterier til å produsere stoffer som kan senke blodtrykket.

Men hvor mye skal til for å senke blodtrykket?

Forskerne anbefaler at kvinner med høyt blodtrykk bør konsumere mer enn 28 gram kostfiber daglig, mens menn bør konsumere 38 gram.

I tillegg har studier vist at et ekstra inntak av fem gram kostfiber per dag kan redusere systolisk blodtrykk - det øverste tallet på blodtrykksmåling som indikerer trykket når hjertet pumper blod - med 2.8 mmHg, og diastolisk blodtrykk - det laveste tallet som måler trykk når hjertet fylles med blod - med 2.1 mmHg.

Forsker Francine Marques anbefaler at kostfiber bør integreres i behandlingsplaner for høyt blodtrykk for å redusere risikoen for kardiovaskulær sykdom. Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer høyt blodtrykk som et blodtrykk på 140/90 mmHg eller høyere for voksne.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.