Sover du dårlig? Det kan være på grunn av disse matvarene

03/04/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kanskje verdt et forsøk...

Millioner av mennesker sliter hver natt for å få den søvnen de trenger, noe som ikke bare er frustrerende i øyeblikket, men også kan ha negative helsekonsekvenser på lang sikt.

Mangel på søvn kan føre til en rekke problemer, som redusert konsentrasjon og oppmerksomhet på jobb eller skole, og det har også vært knyttet til langvarige helseutfordringer som diabetes, hjerteproblemer, depresjon og hjerneslag.

Selv om det er velkjent at en kopp kamillete før sengetid kan fremskynde innsovningen, er det også visse matvarer og drikker som kan gjøre det vanskeligere å sovne, som bør unngås før sengetid.

I en samtale med HuffPost har søvneksperter og leger uttalt at det er fem spesifikke typer mat og drikke vi bør unngå for å forbedre nattesøvnen, samt hva vi bør innta i stedet.

Mat og drikke du bør unngå

Krydret mat

Et sug etter krydrede retter som karri eller 'hot wings' til middag kan komme i veien for søvnen.

Dr. Abhinav Singh, en ekspert på søvnmedisin, forklarer at krydret mat kan øke surheten i magesyren og forårsake halsbrann, som kan gjøre det vanskelig å sove.

Magesyren er naturlig nok høyere om natten, og en ekstra økning fra krydret mat kan forstyrre søvnen din.

I tillegg kan krydret mat øke kroppstemperaturen, noe som kan gjøre det vanskelig å slå seg til ro i sengen.

Pizza

Dette er skuffende nyheter for pizzaentusiaster – å spise pizza sent på kvelden kan forstyrre søvnen.

Dr. Ruchir Patel, en søvnmedisinspesialist, påpeker at tomatsausen på pizza kan utløse sure oppstøt, det samme kan krydret mat. Faktisk kan all mat som inneholder tomater – inkludert pizza og pasta – forstyrre nattesøvnen.

I tillegg kommer visse pizzapålegg, som f.eks pepperoni, som er høy i natrium og mettet fett, kan være vanskelig å fordøye og dermed føre til søvnproblemer.

For å unngå dette, har Dr. Patel unngår pizza (og annen natriumrik mat) opptil tre timer før sengetid.

Burgere

Som pizza kan det ta lengre tid før kroppen fordøyer hamburgere som inneholder mye fett.

Dr. Singh påpeker at dette problemet kan forverres hvis burgeren din inneholder ketchup, som igjen kan utløse sure oppstøt.

Eksperter foreslår at hvis du har lyst på en burger før sengetid, bør du vurdere en plantebasert versjon som er lettere å fordøye.

Melk

Mange tror at et glass melk er en god måte å forberede seg til søvnen på – man ser ofte barn nyte et glass varm melk før sengetid i filmer og TV-serier.

Men ifølge Dr. Patel, er virkeligheten annerledes.

Melk kan faktisk forårsake sure oppstøt på grunn av laktoseinnholdet.

Hvis du er lysten på et glass melk før du legger deg, kan en plantebasert melk være et bedre valg da den ikke inneholder laktose.

Peppermynte

En kopp peppermyntete eller en peppermyntepastill etter middag kan være forfriskende, men det kan også forstyrre søvnen.

Som de andre matvarene nevnt her, kan peppermynte indusere sure oppstøt, noe som kan gjøre det vanskelig å sovne. Det anbefales derfor å nyte peppermynte tidligere på dagen.

Så hva kan du spise i stedet?

Når både krydret og fet mat må unngås før sengetid, hva er gode alternativer?

Eksperter anbefaler kveldssnacks som inneholder komplekse karbohydrater, fiber og magert protein.

Det betyr at du bør fokusere på grønnsaker, brun ris, linser, bønner og fullkorn samt proteiner som kylling og fisk.

Tidspunktet for måltidet spiller også en rolle.

Dr. Singh anbefaler at hvis du vil ha et måltid rett før sengetid, bør det være under 300 kalorier.

Han legger til at en håndfull nøtter er et godt valg til kveldsmat, da de inneholder fiber og umettet fett.

Kilde: Mirror

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.