Spis deg yngre: Disse 4 matvarene skal du spise for å holde alderen for døren

12/03/2018 12:30

Anniken Hauge

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med alderen blir kroppen fortere sliten, men gjennom kosten kan man holde de mest alminnelige alderstegnene for døren.

Noen har ingen problemer med å bli eldre, og synes bare de har blitt mer erfarne og klokere, mens andre tar det mer alvorlig. Huden blir slappere, håret blir tynnere og posene under øynene er nesten like dype som to stappfulle blå IKEA-poser. 

Men det er heldigvis råd å hente hvis man spiser den rette kosten, og ifølge Mirror kan man holde kroppen ung og sunn gjennom kosten - helt uten bruk av Botox eller skjønnhetsoperasjoner.

1. For færre rynker: Nøtter, fettfattig kjøtt og sitrusfrukter      
Huden mister elastisiteten sin med årene, spesielt hos kvinner. Det skyldes at overgangsalderen medfører en nedgang i produksjonen av det kvinnelige hormonet østrogen, som bidrar til å produsere kollagen – nøkkelen til å holde huden smidig.

Alle slags nødder er gode mod kragetæer og smilerynker. Foto: Shutterstock

For at holde kråtærne og smilerynkene unna, så er det mange velsmakende matvarer man kan kose seg med.

Alle slags nøtter er rike på protein, som sammen med kylling og fet fisk bidrar til å booste kollagen til huden. I tilleg skal man også spise C-vitaminer, som finnes i sitrusfrukter, granatepler, mango og bær. Komplementer det gjerne med en kopp grønn te, så vil antioksidantene holde rynkene i sjakk.

2. For fyldigere hår: Hvitløk, søtpotet og en velsmakende vitamin
Håret blir også slitt og tynnere med alderen, og allerede fra midten av 20-årene opplever mange at håret mister fylde. Når man runder 40 år har håret blitt synlig tynnere. Mangel på D-vitamin, jern og sink er ofte de største synderne.

Men det er det også råd for.

Søtpotet inneholder polyfenoler som gjøre håret fyldigere når kommer opp i årene. Foto: Shutterstock

Man bør spise søtpotet som inneholder en spesiell gruppe polyfenoler, som er en type enzymer som motvirker håravfall. Hvis manken skal holde seg fyldig i mange år, så er litt dårlig ånde også et nødvendig onde. Hvitløk hjelper også til med å øke blodforsyningen til hårsekkene. B12-vitaminen som finnes i egg, melk, fisk og kylling er også uunnværlig for hårprakten.

3. For hvite tenner: Spinat, kål og ost
Tennene blir også rammet av økende alder, og ved å holde tennene fri for den verste typen misfarging, kan man jukse seg til en yngre look. Ved å spise ost etter man har spist frukt, kan man effektivt forebygge aldring i munnen, da osten nøytraliserer fruktsyren og gir ekstra kalk til tennene.

Spinat er veldig bra for tennene og samtid en god kilde til allverdens vitaminer. Foto: Shutterstock

I tillegg er spinat og grønnkål proppfulle av vitaminer, som sikrer sunne tenner. Hus dessuten å skylle munnen jevnlig etter inntak av kaffe og rødvin, så holder man også tennene hvitere.

4. For poser under øynene: Skalldyr, tomater og røtter
Poser under øynene skyldes ofte væskemangel og dårlig nattesøvn, men kosten kan også bidra her så man slipper å se eldgammel og krøllete ut hver morgen.

Tomater er rike på kalium, som fjerner de verste posene under øynene. Foto: Shutterstock

Her er det det aktive stoffet kalium som skal forvandle posene under øynene til glatt og muk hud. Kalium finnes i mange matvarer, så her det stor mulighet for å spise seg yngre. Et virkelig sunt boost finner du i skalldyr, tomater, søtpotet, bananer, gulrøtter samt ved å drikke nok vann.