Studie viser: Å ikke pusse tennene før sengetid «øker risikoen for stille drap»

11/05/2024 05:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det er en god idé å pusse tennene før du går til sengs. Ikke bare for tennenes skyld. Unnlatelse av å gjøre det kan "øke risikoen for en stille morder".

Å ikke pusse tennene før sengetid øker risikoen for å lide av hjerte- og karsykdommer, ifølge en ny studie.

En gruppe forskere fant at å hoppe over børstingen om kvelden hadde større risiko for å utvikle komplikasjoner som hjertekramper, hjertesvikt eller hjerteinfarkt.

Denne gruppen forskere studerte så mange som 1,675-pasienter i alderen 20 år og eldre som besøkte Osaka universitetssykehus i Japan fra april 2013 til mars 2016 for undersøkelse, kirurgi eller behandling.

De mer enn 1.600 pasientene ble deretter delt inn i fire grupper basert på deres munnhygienevaner: folk som pusset tennene to ganger om dagen, de som børstet bare om morgenen, de som pusset tennene bare om kvelden, og deltakere som ikke praktiserte munnhygiene i det hele tatt.

I tillegg ble det også tatt hensyn til alder, kjønn, røykehistorie, tannlege og medisinske journaler. Forskerteamet sammenlignet dette mot sykehusinnleggelser for hjertesvikt, arytmier, hjerteinfarkt, angina, samt hjerte- og aortasykdommer som krevde kirurgi.

De oppdaget at røykfrie personer som bare pusset tennene om morgenen og de som ikke gjorde det i det hele tatt, hadde den verste prognosen når de ble innlagt på sykehus med et kardiovaskulært problem.

På den annen side hadde folk som pusset tennene to ganger daglig og de som bare gjorde det om kvelden høyere overlevelsesrate. Røykerne klarte seg generelt verst, melder The Sun.

– Funnene viser tydelig at det ikke er nok å pusse tennene først om morgenen etter oppvåkning, og at det å pusse tennene om kvelden er bra for å opprettholde god helse, sier forskerne bak studien, som er publisert i Nature's Scientific Reports.

"Selv om våre funn er begrenset til kardiovaskulær sykdom og ikke kan brukes på friske personer, indikerer de at det er viktig å pusse tennene om kvelden."

"For å forebygge hjerte- og karsykdommer er det nødvendig å pusse tennene før frokost, men det viktigste er å pusse tennene om kvelden før sengetid."

Forskerne mener at bakterier som henger i munnen, har skylden for betennelse i hele kroppen. Det er dette som i verste fall kan føre til alvorlige helseproblemer som hjerte- og karsykdommer.

Dette dekker forhold som påvirker hjertet eller blodårene. Ifølge NHS er det vanligvis forbundet med akkumulering av fettavsetninger i arteriene (aterosklerose) og økt risiko for blodpropper.

Men det kan også være forbundet med skade på arterier i organer som hjerne, hjerte, nyrer og øyne. De fire mest fremtredende typer kardiovaskulær sykdom er:

1.             Koronar hjertesykdom (angina, hjerteinfarkt, hjertesvikt)

2.             Stroke og forbigående iskemisk angrep (eller mini-slag)

3.             Perifer arteriell sykdom

4.             Sykdom i aorta

Læs også:

Kvinne legger sitronene sine i fryseren – så skjer magien som får nordmenn til å gape De færreste vet hvorfor du bør legge sitronene dine i fryseren.
Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.