Sykehus advarer etter uvanlig mange hjertestans: Spesielt én gruppe er i faresonen

14/05/2023 18:50

Mikkel Sletta

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et uvanlig høyt antall hjertestans har fått et større sykehus til å utstede en advarsel.

Ifølge Min Medicin er det i hovedsak eldre som får hjertestans, men personer som røyker eller bruker rusmidler har også økt risiko for å få hjertestans, og spesielt sistnevnte er tilsynelatende svært utsatt for tid.

Slik høres det i hvert fall ut ifølge VG fra Oslo universitetssykehus.

Dette fordi det er advarsel om at det trolig er et sterkt narkotisk og kanskje tidligere ukjent stoff i omløp i rusmiljøet, noe som gjør at spesielt heroinmisbrukere får uvanlig mange hjertestanser i disse dager.

I løpet av de siste to dagene har det dermed vært hele tre hjertestanser forårsaket av bruk av heroin ved Oslo universitetssykehus, og selv om rusmisbruk er en risikofaktor, er det tre personer på to dager, ifølge Aleksander Rygh Holten, som er. en overlege ved sykehuset, uvanlig mange.

"Det er tre personer som har fått hjertestans i løpet av to dager. [...] Det er så påfallende at vi tror det er mer enn tilfeldigheter," forklarte han og utdypet at en eller flere av de berørte døde av hjertestans. Han kan imidlertid ikke sette et eksakt tall på det.

Derfor advarer legene ved sykehuset nå narkomane, da man frykter at det er nettopp i heroin at det er et tidligere ukjent urenset stoff som kan føre til hjertestans.

- Jeg vil be om at de i risikogruppen er veldig forsiktige inntil dette er avklart nærmere. Bruk små doser, ikke bruk alene, pass på hverandre, og ta kontakt med helsevesenet dersom noens pust bremser eller mister bevisstheten, sier Holten .

Blodprøver fra de berørte er sendt til analyse, og når du får svar vil du forhåpentligvis vite mer om hvorfor så mange går i hjertestans.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.