Syv tegn på at du spiser for mye sukker

12/03/2024 18:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Er du i tvil om du spiser for mye sukker? Her er syv tegn på at du gjør det.

Vi kan snakke om hvor dårlig sukker er for deg, det er en faktor som i seg selv burde være mer enn nok til å stoppe sukkeravhengigheten. Men det er også andre viktige faktorer som du bør være klar over.

Hvem liker ikke litt sjokolade eller en kjeks? Eller kanskje en søt dessert? Vi henvender oss ikke til disse personene, men snarere de som bruker for mye sukker på daglig basis.

Og siden kroppen reflekterer kostholdsvanene våre, er her de vanligste tegnene som indikerer for mye sukkerinntak. Foruten vektøkning og tannskader, er det syv vanlige effekter av å spise mye sukker.

Akne: Jo mer sukker du spiser, jo større er sannsynligheten for hudproblemer, inkludert akne. Vitenskapen har gjentatte ganger påpekt sammenhengen mellom inntak av stoffet og en større tendens til denne tilstanden.

Tretthet: Abstinenser fra stoffet kan forårsake hodepine, søvnighet eller ubehag. Spiser du mye sukker og ikke balanserer det med et mer næringsrikt kosthold, er det sannsynlig at du vil oppleve tap av energi.

Den beste måten å bryte denne avhengigheten på er å gjøre en skånsom overgang ved gradvis å redusere mengden sukker du spiser i løpet av dagen.

Høyt blodtrykk: Høyt sukkerforbruk kan få blodtrykket til å skyte i været slik at det havner på et nivå over det som anses som normalt.

Høyt kolesterol: Sukker øker nivåene av ulike fettstoffer som sirkulerer i blodet. Dette er et av de roligere tegnene på sukker som virkelig trenger mye oppmerksomhet. Sukker kan senke det såkalte "gode kolesterolet" (HDL) og øke det "dårlige kolesterolet" (LDL).

Tretthet etter anstrengelse: Hvis du merker at det blir vanskeligere å gjennomføre fysisk trening, kan det hende du får i deg for mye sukker. Det gir en rask økning i energi, hvoretter en nedgang følger. Vi snakker da om utmattelse.

Depressiv tilstand: Det finnes flere vitenskapelige studier som knytter sukkerforbruk til risikoen for depresjon. Dette er fordi en diett rik på sukker øker betennelsesnivået i kroppen, noe som også er relatert til høyere nivåer av depresjon.

Konstant sult: Mat som er rik på sukker og fattig på protein blir raskt konsumert av kroppen. Så hvis man velger det første, er det mest vanlig å føle mangel på metthet.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.