Vann er ikke nødvendigvis det beste: Studien viser at dette er best for å holde deg hydrert

08/07/2024 15:00

Emma

Helse
Foto: Shutterstock.com
Dette er spesielt greit å vite hvis du skal på ferie i et land som har blitt rammet av en hetebølge.

Mange har opplevd frustrasjonen over å måtte drikke store mengder vann i de varme månedene for å holde seg hydrert, bare for å føle den konstante trangen til å besøke det lille huset.

Forskning fra St. Andrews University i Skottland gir imidlertid et interessant innblikk i hvilke drikker som faktisk hydrerer best, og det viser seg at vann kanskje ikke er det optimale alternativet.

Det skriver det tyske medie futurezone.

Slik testet forskerne det

En studie fra 2023, ledet av professor Ronald Maughan, undersøkte hvordan ulike drikker påvirker hydrering.

72 mannlige testpersoner som hadde fastet før forsøket, ble bedt om å drikke en liter enten stillestående vann, oral rehydreringsløsning, helmelk eller skummet melk.

Deretter ble urinprøvene analysert over fire timer for å måle hvor mye væske som var igjen i kroppen.

Resultatene viste at vann ikke nødvendigvis er den beste kilden til hydrering over tid.

Beverage Hydration Index (BHI) ble korrigert for vanninnholdet i drikkevarene og ble beregnet som mengden vann som ble holdt tilbake to timer etter forbruk sammenlignet med mengden observert etter inntak av stillestående vann.

"Oral rehydreringsløsning" ble funnet å være den mest effektive, med en BHI på 1,54, tett etterfulgt av helmelk og skummet melk. Rent vann havnet lenger ned på listen, sammen med drikkevarer som brus, kaffe og te, som har en vanndrivende effekt.

Sukker, vann og salt

Oral rehydrering løsning, som kan høres teknisk og unappetizing, er faktisk en enkel blanding av vann, sukker, salt og andre næringsstoffer.

– Blandingen bidrar til å holde væsken i kroppen lenger.

Ifølge en guide fra University of Virginia kan en hjemmelaget versjon bestå av fire kopper vann, en halv teskje salt og to spiseskjeer sukker.

Du kan også legge til smak med ingredienser som buljongterninger eller juice.

Drikkevarer som melk og spesielle rehydreringsløsninger kan være mer effektive for å holde kroppen hydrert og redusere hyppigheten av toalettbesøk. 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.