Vil du bli sterkere? Prøv denne lette endringen nå

11/06/2024 22:00

Sofie

Helse
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ryggsekk på ryggen og ut på tur. Et lite tillegg forbedrer effekten og fordeler kondisjonen din. Slik starter du en av tidens mest populære treningsformer.

En gammel treningsform har fått nytt liv. På sosiale medier, inkludert spesielt på det sosiale mediet TikTok, er det stor entusiasme for trening med vektvest eller ryggsekk. Dette kalles "rucking", og har begynt å få mer og mer oppmerksomhet i det siste.

Det er en treningsform som har vært brukt i mange år i forbindelse med militær trening, skriver Helse.

Dette betyr imidlertid ikke i det hele tatt at det ikke kan komme vanlige folk til gode. Faktisk kan det være til stor nytte, da ekstra vekt gjør godt for kroppen på mange måter. Det utvikler styrke, utholdenhet og generell kondisjon, skriver Healthline.

Ekstra vekt på ryggen utfordrer spesielt kjerne- og underkroppsmuskulaturen og forbedrer utholdenheten, ifølge Health. Det kan også være et godt alternativ til løping, skriver Runner's World.

Hvis målet er vekttap, kan ekstra vekt hjelpe med det også. Health skriver at «rucking» forbrenner mer energi enn vanlig gange. Hvis du har et mål om å gå ned i vekt, men ikke har lyst til f.eks. å løpe eller sykle, så kan det være noe for deg.

Det beste er at denne treningen ikke krever dyrt spesialutstyr. Det finnes vektvester på markedet, men du kan starte med en vanlig ryggsekk, som du enkelt kan fylle med hva som helst som gir ønsket ekstra vekt.

Helse foreslår å justere sekken slik at vekten blir høy på ryggen, da den helst skal være ved skulderbladene. En vekt som henger for lavt kan belaste korsryggen, som i verste fall kan ende opp med å påføre deg skader.

I begynnelsen bør du være forsiktig med å legge for mye vekt i sekken. Runner's World anbefaler å starte med fem til ti kilo ekstra vekt. Healthline foreslår å bære omtrent ti prosent av ens kroppsvekt. En person som veier 60 kilo bør derfor bære seks kilo.

Turene skal i utgangspunktet være korte, derfor bør de ikke vare mer enn 15 minutter til en halvtime. Lengden og vekten kan øke over tid.

Health minner om at "rucking" ikke er for alle. F.eks. vil ikke være bra for personer med slitasjegikt eller muskel- og skjelettplager. Den er heller ikke egnet for personer som trenger å unngå leddbelastning eller har en historie med belastningsskader, heter det.