Du gjør dem sannsynligvis også: 9 dårlige vaskevaner du bør bli kvitt

09/06/2024 15:00

Emma

Hjem
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Bli kvitt de dårlige vanene før de ødelegger klærne dine, maskinen din og økonomien din!

Du følger den samme rutinen hver uke, samler skitne klær, sengetøy og håndklær, skiller hvitt fra mørkt, heller vaskemiddel og tilbringer timer med å vaske, tørke og brette rent tøy.

Men selv om du elsker klesvask, gjør du sannsynligvis mange feil når det gjelder å få klærne rene.

Her er ni måter du kan vaske tøye ditt helt feil på.

1. Du sorterer ikke

Å skille hvitt og mørkt er bare begynnelsen.

Mens studier viser at noen husholdninger sorterer klesvask etter flekkintensitet eller vasker undertøy separat fra kjøkkenhåndklær, er det ikke nødvendig å sortere klesvask i utallige mikromengder.

I stedet foreslår Keith Flamer, vaskeekspert for Consumer Reports, at du tenker på stoffer.​

Sorter delikate stoffer fra syntetiske stoffer og vask denim på egen hånd – selv om favorittjeansene og T-skjortene dine har samme farge.

Denim, forklarer han, kan være slitende og skade lette klær.

2. Du propper maskinen

Å vaske færre og større klær kan redusere tiden du bruker på å vaske, men klærne dine er kanskje ikke like rene.

«Når vi overfyller vaskemaskinen, kan ikke klærne og vaskemiddelet sirkulere nok», sier Flamer. "Du vil ende opp med ujevn rengjøring og muligens vaskemiddelrester på klærne dine."

Flamer foreslår å gjøre to mellomstore vasker i stedet for ett ekstra stort tøy. Sjekk vaskemaskinens håndbok for anbefalte fyllestørrelser – de kan være mindre enn du tror.

3. Du bruker for mye vaskemiddel

Vaskemiddel er designet for å fange opp smuss og skylle det ned i avløpet under skyllesyklusen, men vaskemaskiner er ikke kraftige nok til å holde tritt med overflødig vaskemiddel, sier Patric Richardson, som kaller seg vaskeevangelist og programleder for «The Laundry Guy» på strømmetjenesten Discovery+.

– Såpen gjør jobben sin, men den skylles ikke ut, så den binder seg til klærne igjen – med skitten, sier han.

Du trenger ikke mer enn to spiseskjeer vaskemiddel i en full vask for å få klærne virkelig rene, ifølge Richardson; Bruk enda mindre vaskemiddel i mindre mengder.

4. Du velger varmt vann

Du vet sikkert allerede at varmt vann kan krympe eller falme klærne dine, men du er kanskje ikke klar over at det også kan føre til at blod, svette og andre flekker setter seg i stoffet.

Consumer Reports testet flekkfjerning ved forskjellige vanntemperaturer og fant at lavere (dvs. kaldere) temperaturer var like effektive som varmt vann.

Å vaske klær i kaldt vann reduserer også energiforbruket og kan føre til besparelser på strømregningen.

Merk: Selvfølgelig er det visse ting du bør vaske minst 60 grader, for eksempel undertøy, sengetøy, håndklær, kjøkkenhåndklær, oppvaskkluter og lignende. Rådene er rettet mot daglig vask av klær etter vanlig bruk.

5. Du ignorerer vaskeanvisningen

Hvis du sjelden leser vaskeanvisningen på det berømte lille merket på halsen på genseren eller toppen, er du ikke alene.

Men instruksjonene er der av en grunn, og du vil gjøre det bra å gjøre deg kjent med hvordan du best kan rengjøre favorittklærne dine

"De fleste klær kan vaskes," innrømmer Flamer, men det er fortsatt en god idé å følge produsentens anbefalinger for vaskemaskininnstillinger, vanntemperatur og blekeinstruksjoner.

"Det vil hjelpe klærne dine til å vare lenger."

6. Du kaster klærne i tørketrommelen

Ikke alle klær som kommer ut av vaskemaskinen skal gå i tørketrommelen.

Richardson bruker bare tørketrommelen til håndklær, sengetøy og sokker; Han henger alt annet til tørk.

Årsaken: Varmen er egentlig stoffet. Faktisk, i tørketrommelen, er stoffet på plagget skadet og reduserer styrken, noe som øker risikoen for tårer.

– Det er egentlig best for klærne å henge dem opp, men det er spesielt viktig for ting som er laget av ull og visse syntetiske stoffer, sier han. "Det vil virkelig forlenge klærnes levetid."

7. Du bruker tøymykner

Flamer har en kontroversiell holdning til dette populære vaskeriproduktet: Det er bortkastede penger.

"De fleste liker myke klær, men det kan etterlate et lag med rester på stoffet ditt," sier han.

Tøymykner kan ødelegge de fukttransporterende egenskapene til treningsklær; Varmen i tørketrommelen kan også føre til at kjemikaliet i tøymykneren binder seg til flekker, noe som gjør dem vanskeligere å fjerne.

8. Du unngår manualen

Det ville være synd å kalle bruksanvisninger fartsfylt lesing, men de er fortsatt viktige.

Flamer forklarer at manualer gir informasjon om innstillingene til forskjellige vaskemaskiner og tørketromler og råd om når du skal bruke hver av dem.

Å følge produsentens anbefalinger kan bidra til å forbedre ytelsen til apparatet og forlenge levetiden.

9. Du bruker "go-to-everything" produkter

Vaskegangen i supermarkedet er fylt med mørke vaskemidler og vaskemidler til sarte og skyllemidler, pletfjernere og duftperler.

Du trenger kanskje ikke alle, men ikke anta at de samme produktene vil bli brukt til å vaske alt fra sokker til silke.

Richardson peker på oksygenblekemiddel som et ofte oversett, men essensielt, vaskemiddel i vår tid. Oksygenblekemiddel, også kjent som natriumperkarbonat, inneholder hydrogenperoksid som bidrar til å fjerne svetteflekker og oljer som minimerer stretch i sportsklær og andre ytelsesstoffer.

– Klærne kommer tilbake i form når de vaskes med oksygenblekemiddel, sier han.

Kilde: AARP

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.