Ekspert advarer: Derfor bør du ikke bruke duftlys i hjemmet

09/07/2024 11:52

Sofie

Hjem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det kan være farlig å ha duftlys i hjemmet, så du bør vurdere nøye om det er verdt det.

Alle elsker det når hjemmet lukter godt, men eksperter advarer om at måten du oppnår denne duften på kan være helseskadelig.

Dr. Svetlana Stevanovic, professor ved Deakin University i Melbourne, Australia, har avslørt at duftlys kan inneholde mange potensielt skadelige kjemikalier.

Hun forklarte at duftlys avgir flyktige organiske forbindelser og små partikler som henger i luften.

"Når vi slår på lys, frigjøres mange små partikler og mange av dem når lungene våre. Det er velkjent at det kan forårsake ulike negative helseeffekter," sa hun til 7NEWS.

Prof. Stevanovic understreket at brennende stearinlys kan føre til problemer som hodepine og allergiske reaksjoner. Hun la til at hvis du har astma eller andre pusteproblemer, kan det gjøre symptomene dine verre.

"Når vi setter noe i luften, endrer det seg hele tiden. Det blir oksidert og kan bli enda mer giftig," la hun til.

Hun advarte om at rundt en tredjedel av befolkningen er følsomme for disse "flyktige" forbindelsene. Innendørs forurensning er ofte høyere enn utendørs på grunn av manglende ventilasjon.

Når vi bruker duftlys i hjemmet, "slipper vi i hovedsak nye forurensninger ut i luften," forklarte hun. Selv naturlige eller organiske stearinlys er ikke nødvendigvis trygge, da produsentene ikke trenger å opplyse om alle forbindelsene som brukes.

"Naturlig betyr ikke at det er sunt å inhalere konstant. Alt bør gjøres med måte," påpekte hun.

Hvis du fortsatt ønsker å bruke lys i hjemmet, anbefalte professoren å holde innendørsrom godt ventilert ved å åpne vinduer og ha planter.

Dr. Dan Gubler, kjemiker og tidligere professor, har tidligere uttalt at stearinlys er en form for innendørs forurensning som ofte blir oversett.

– Stearinlys laget av parafinvoks, kunstige dufter og fargestoffer frigjør skadelige stoffer som karbonmonoksid, karbondioksid, svoveldioksid, benzopyren, toluen og andre flyktige forbindelser når de brennes, sa han ifølge The Sun.

Selv om det ikke er direkte bevis for at duftlys kan føre til sykdom, har mange forskere teoretisert at de giftige dampene fra voks og veker kan være skadelige på lang sikt.

Noen studier har vist at forbrenning av parafinvoks frigjør flyktige forbindelser som toluen, som er knyttet til økt risiko for kreft.

Noen eksperter hevder imidlertid at mengden av disse forbindelsene frigjort av lys er så liten at det ikke kan bevises å forårsake kreft hos mennesker.

For eksempel fant en studie fra 2007 finansiert av European Candle Association at nivået av kjemikalier frigjort av stearinlys var langt under mengden som ville forårsake helseproblemer hos mennesker, rapporterte Healthline.