Syv vanlige feil i kjøleskapet – slik unngår du dem

11/05/2024 22:00

Sofie

Hjem
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Her er noen enkle tips til hvordan du holder kjøleskapet i topp stand og reduserer matsvinn.

Å holde kjøleskapet i optimal stand handler ikke bare om å redusere energikostnadene; det er også viktig for mattryggheten og for å minimere svinn.

Her er syv vanlige kjøleskapsfeil som mange av oss gjør, og tips om hvordan du unngår dem:

 1. Uregelmessig rengjøring

  Mange pleier å bare rengjøre kjøleskapet en gang i året, men dette er ikke nok. Selv om det er kaldt inne, kan bakterier fra matrester lett spre seg. Mål å gi kjøleskapet ditt en skikkelig rengjøring hver sesong for å sikre at det er trygt og hygienisk.

 2. Feil oppbevaring av rått kjøtt

  En vanlig feil er å lagre rått kjøtt på øverste hylle i kjøleskapet. Fordi kald luft synker, er de nederste hyllene i de fleste kjøleskap kaldere. Oppbevar derfor kjøttdeig, biffer, hele kyllinger og annet rått kjøtt der for å holde dem så kalde som mulig.

 3. Feil innstilt temperatur

  Den ideelle temperaturen for kjøleskapet ditt bør være mellom 4-5 grader Celsius. Oppbevaring av animalske produkter og meieriprodukter som kjøtt, fisk, melk og ost ved denne temperaturen bidrar til å bevare dem lenger. Enhver grad over kan redusere deres holdbarhet betydelig. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte grønnsaker og urter kan ta skade dersom kjøleskapet er for kaldt.

 4. Oppbevaring av tomater

  Tomater mister smaken og modningsprosessen stopper når de er avkjølt. De oppbevares best i romtemperatur på en kjøkkenbenk, hvor de kan modnes til perfeksjon.

 5. Uorganiserte hyller

  Er kjøleskapet ditt ofte et rot der du ikke finner det du trenger? Dette kan føre til matsvinn når varene blir for gamle til å spises. Bruk noen minutter hver uke på å organisere innholdet i kjøleskapet ditt etter kategori – meieri etter meieri, sauser etter sauser – så alt er enkelt å finne.

 6. Overfylling av kjøleskapet

  Å pakke for mange gjenstander i kjøleskapet kan blokkere luftventiler, forstyrre strømmen av kald luft og føre til ujevn kjøling. Dette ødelegger ikke bare maten raskere, men får også kjøleskapet til å jobbe hardere, noe som potensielt øker energiregningen. Prøv å la litt plass rundt gjenstandene slik at luften kan sirkulere ordentlig.

 7. Misbruk av døren til oppbevaring

  Kjøleskapsdøren er den varmeste delen av kjøleskapet ditt på grunn av hyppig åpning og lukking. Ikke oppbevar lett bedervelige varer som melk i kjøleskapsdøren. Bruk heller den plassen til produkter som tåler mindre temperaturvariasjoner, som juice og sauser.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.