Disse stedene skal barn IKKE ha blåmerker uten at alarmklokkene bør ringe

26/05/2016 10:00

Anniken Hauge

Innland
En erfaren etterforsker i KRIPOS deler sine råd om å oppdage vold mot barn og unge. Han håper at alle foreldre og omsorgspersoner vil dele det med andre.

Kåre Svang, etterforskningsleder i KRIPOS, har de siste ti årene deltatt i etterforskningen av noen av Norges verste saker om vold mot barn, blant annet den såkalte 'Christoffer-saken' fra 2005.

I fjor vant han Barnerettighetsprisen som deles ut av Stine Sofies Stiftelse, for sitt arbeid med å redde barn. I den anledning intervjuet TV 2 etterforskeren om hva man skal holde spesielt øye med hvis man er i tvil om hvorvidt et barn opplever vold i hjemmet eller andre steder. 

Først og fremst påpeker han at det avhenger av barnets alder:

- Et spedbarn som er yngre enn fem måneder, kan i svært liten grad forårsake skade på seg selv. Skader henger derfor som oftest sammen med en tidligere hendelse. Finner man det skrammer, blåmerker, arr eller sår, er det grunn til å rope varsko – og spesielt hvis ikke omsorgspersonen har noen god forklaring på disse skadene, sier han til norsk TV2.

Hvis barnet er eldre er det bestemte skader som ofte henger sammen med vold, forklarer han ytterligere:

- De skadene som går igjen flere ganger er ribbensbrudd, kravebensbrudd, kraniebrud, og brudd i armer og ben. Kraniebrudd er ofte den mest alvorlige typen skade, fordi den kan medføre hjerneblødning og andre konsekvenser som kan gi varige mén og i verste fall ende med døden. Felles for skadene er at de er såkalte indre skader – de er dermed ofte usynlige, utdyper han.

I alle tilfeller er det viktig å bruke sunn fornuft når man ser et barn med skader. Jo eldre barnet blir, jo mer naturlig er det at det finnes skrubbsår på for eksempel knær og albuer. Allikevel bør man reflektere over hvor på kroppen skadene befinner seg, hvis man er er i tvil om det kan være snakk om vold. Kåre Svang så selv et barn med et brannsår bak øret, hvilket er er veldig unaturlig for en femårig og han reagerte derfor på situasjonen, forklarer han. 

Andre skader som er unaturlige for de fleste barn er skader og merker på ryggen, magen, underlivet og på øre, nese og hals. Det er steder hvor det er vanskelig å få naturlige skader, fordi barnet ikke når dit selv, eller automatisk vil dekke hvis barnet falt.

Han oppfordrer pedagoger, helsepersonale og lærere som er i kontakt med barn daglig til å nysgjerrige og snakke med barn om skader hvis de ser dem. De vil ofte være de første som har mulighet til å anmelde hvis det er snakk om vold.

Les også: Elg påkjørt i alvorlig ulykke: Elgen havnet i passasjersetet

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.