Helt sjukt: Lakrispiper settes nå i den forbudte avdelingen med tobakk og alkohol.

25/09/2016 11:45

Anniken Hauge

Innland
Foto: Malaco lakrispiper
Foto: Malaco lakrispiper
De berømte og beryktede pipene blir nå oppbevart i avdelingen hvor kun folk over 18 år får handle.

Rader med sigaretter, snus og nå også lakrispiper, står side om side i taxfree-butikken på Gardermoen flyplass.

En utlending ville nok umiddelbart stusset over hva lakrispipene gjør i det selskapet, men her i landet blir lakrispipene betegnet som et tobakksprodukt. De står derfor i den ”forbudte avdelingen”, hvor kun folk over 18 år får lov til å handle. Det skriver Aftenposten.

Vil du kjøpe en lakrispipe, så må du ha med deg legitimasjon – og det skjer faktisk at butikkene avviser salg av godteriet til skuffede kunder under den pålagte aldersgrensen.

- I Norge er lakrispipene betraktet som en tobakksvare på grunn av formen. Tobakksvarer skal plasserer i et eget, avskjermet lokale, fordi myndighetene ikke ønsker at disse varene skal eksponeres direkte til publikum. Derfor blir lakrispipene satt ak lås og slå med tobakken, sier Taxfree-sjefen Håkon Fjeld-Hansen fra Travel Retail Norway.

For få år siden visste folk knapt nok hva en lakrispipe var, men på grunn den rike medieomtalen de siste årene og et forbud mot å selge de i vanlige butikker (og dermed ikke tollfrie butikker), har pipen fått en annen låt og butikkene opplevde et boom i salget. 

Det hjelper riktignok heller ikke at barn og unge under 18 år må se langt etter den lille lakrisstangen med rosa dryss i enden, med mindre mor, far eller en annen voksen kjøper pipene til dem.

Hva tenker du? Er det helt på jordet å ha lakrispipene i voksenavdelingen, eller gir det mening?