Her er de nye tiltakene

Pressefoto

Etter dagens pressekonferance indførres det nå to nye regler og nye anbefalinger.

Tiltakene gjelder fra 1. desember (onsdag), mens anbefalingene gjelder fra nå.

Mandag kveld bekreftet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) overfor TV 2 at det vil komme flere nye koronatiltak.

Tirsdag klokken 10.00 redegjør han for regjeringens nye koronastrategi i Stortinget.

Les også

Regjeringen innkalder til pressekonferanse

”Pandemien er ikke over, og vi må gå over i en ny fase. Smitten vil være blant oss. Vi må finne de tiltakene som gjør at vi unngår overfylte sykehus, samtidig som vi unngår en full nedstenging,” det sier Støre.

Det innfører nå to nye regler:

· Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.

· Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

De kommer også med noen nye, nasjonale anbefalinger:

· Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.

· Regjeringen innfører en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.

· I tillegg viderefører vi anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten

· Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Les også

Professor undres: "Corona er ikke Ebola"