Jenni frustrert over barnetøy på H&M: ‘Datteren min skal ikke løpe rundt med fritt innsyn til rompa!’

24/07/2017 14:15

Anniken Hauge

Innland
- Det kan ikke være stemme at man ikke kan finne en shorts som dekker rompa til en 12 år gammel jente, skriver Jenni Elisabeth Boelt, som etterspør mer passende klær til barn på H&M.

Hva slags klær bør barn gå i? 

De fleste foreldre har en holdning til hva barna deres bør og ikke bør kle seg i, når de enda ikke er blitt myndige og kan bestemme helt selv. 

Men det er ikke bare foreldre som har et ansvar når det kommer til hva slags klær barn går i. Klærne på hyllene i butikkene påvirker også barna, og bidrar til å bestemme hva de har lyst til å ta på seg. 

Og det er nettopp den populære kleskjeden H&Ms ansvar i dette henseendet, som har fått en dansk mor til å skrive om det på Facebook. Hun har skrevet en lengre beskjed til H&M med tittelen 'Lolita anno 2017'.

- Min eldste datter på 12 skulle ha en ny shorts. Men shorts til 12-åringer på H&M er i dag tilsynelatende like hotpants som slutter rett under rompa. Jeg anser virkelig ikke meg selv som prippen. Men her går altså min grense! Datteren min skal ikke løpe rundt i Lolita-klær med fritt innsyn til rompa hver gang hun bøyer seg, skriver Jenni Elisabeth Boelt i innlegget sitt.

Den eneste shortsen H&M hadde som dekket hele rompa, var enten til gutter eller voksne kvinner. 

Jenni Elisabeth Boelt mener at kleskjeden har et ansvar for de klærne de selger til barn og unge. Barn skal ikke være sexobjekter, skriver hun.

- Hvis det bare hadde vært noe å velge mellom. Men det eneste stedet vi fant en shorts som i det minste gikk til midt på låret, var i gutteavdelingen eller dameavdelingen. Så vi gikk igjen – uten shorts. Det eneste gledelige var at lillesøster på 8 ikke trengte en shorts denne gange, Lolita-looken gikk nemlig desverre helt ned til små jenter også, skriver Jenni Elisabeth Boelt i innlegget sitt. 

Hos H&M er man lei for at moren ikke fant noe passende tøy til datteren sin, men den svenske klesgiganten understreker at det ikke er meningen at klærne skal seksualisere barn. 

- Vi er lei for du gikk forgjeves i barnavdelingen hos oss forleden dag. Vi bestreber oss alltid på å skape kolleksjoner til barn som både er inspirerende og moderne, men samtidig praktiske, slitesterke og komfortable. Vi er veldig oppmerksomme på at klærne alltid skal fungere på barnas egne premisser. Vi atr naturligvis din feedback videre til de relevante avdelingene.

Til Dagens.no understreker Jenni Elisabeth Boelt at hun ikke vil starte en shitstorm, og at hun også har valgt å kjøpe shorts til barna sine et annet sted.

- Folk har jo sagt til meg at jeg bare kan handle i en annen butikk, og har jeg jo også gjort. Men jeg mener det er passende at man har en debatt om hva slags type klær det er greit å selge til barn, og det bør H&M også anerkjenne, sier hun til Dagens.no.

Mange foreldre støtter morens frustrasjon over å ikke kunne finne passende klær til barn på H&M.

Se hele Jenni Elisabeth Boelt innlegg og svaret fra H&M nedenfor.

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.