Kvinne siktet for falsk forklaring etter masseskyting i Oslo

11/11/2022 11:30

Emma Sletta

Innland
Foto: Politiet
Foto: Politiet
Flere norske medier har måttet trekke tilbake historier der kvinnen står frem som skyte offer.

Norsk politi har siktet en kvinne for falsk forklaring etter at hun sto frem i flere norske medier og fortalte at hun ble skutt i en masseskyting i forbindelse med en Pride-parade i Oslo 25. juni, ifølge NRK og Aftenposten.

2 personer ble drept og 21 skadet i skytingen, som fant sted på London Pub i den norske hovedstaden. Puben er et kjent samlingssted for personer fra det norske LHBT-møtet.

En 43 år gammel nordmann av iransk avstamning er siktet for både terror og to drap og drapsforsøk i forbindelse med skytingen, som norsk politi har etterforsket som terrorisme.

Ifølge advokaten nekter kvinnen for å ha avgitt falsk forklaring.

– Hun vil utdype dette i et intervju med politiet, sier hennes advokat Petar Sekulic til Aftenposten.

Har trukket tilbake historier

Etter skytingen ble kvinnen avhørt som vitne av politiet, og hun dukket senere opp i flere medier, blant dem NRK, Aftenposten og TV 2, og fortalte at hun og venninnen var blitt truffet av skudd.

Hun fortalte at hun hadde hørt skrik og skudd, men at hun og venninnen hadde klart å komme seg i sikkerhet.

Ifølge VG publiserte ingen av norske medier navnet på kvinnens venninne.

Både NRK, TV 2 og Aftenposten har trukket tilbake sine saker med intervjuer med kvinnen – NRK og TV 2 valgte å trekke sine artikler etter at Aftenposten ble den første norske mediekanalen som trakk sin sak.

– Vi skulle aldri ha publisert historien, sier nyhetssjef Stian Haraldsen i NRK til VG.

VG publiserte ikke

Etter at Aftenposten valgte å trekke sin sak, undersøkte NRK saken selv og valgte da også å trekke sin sak, forklarer Espen Olsen Langfeldt, programdirektør i NRKs nyhetsavdeling.

VG valgte å ikke publisere en sak om kvinnens opplevelser i forbindelse med skytingen.

VG intervjuet også kvinnen etter skytingen, men publiserte aldri en artikkel. Redaktørene jobbet med å sjekke, men fant ingenting som støttet forklaringen hennes. 

Ifølge mediene anser ikke norsk politi henne som fornærmet i saken.

Kvinnen sier selv til VG at hun og Aftenposten kom til at det var best å trekke artikkelen om hennes opplevelser, men har ingen ytterligere kommentar.