Nordea advarer mot farlig virus i nettbanken: To ord dukker opp på skjermen

20/06/2017 18:45

Ida Veiden Brakstad

Innland
Foto: Nordea
Foto: Arkiv
Nordea advarer alle nettbank-kunder mot et farlig virus som er i omløp i hele Norden. Hvis kunder opplever at to ord dukker opp på skjermen, så skal de straks lukke siden og be om hjelp.

Bruker du jevnlig nettbank, så bør du være ekstra påpasselig hvis du mottar en misstenkelig mail i innbakken i disse dager.

Nordea advarer nå mot en svindelmail som er i omløp i alle de nordiske landene, og som vanlige virusprogrammer ikke kan oppdage. Viruset kan få adgang til de personlige opplysningene dine eller angripe nettbanken, skriver banken i en pressemelding. 

Mailen fra svindlerne inneholder typisk en link eller et vedlegg, og når man først har trykket på en av disse så er datamaskinen allerede infisert.  

Nordea Danmark opplyser at svindlerne forsøker å få deg til å klikke på linken i mailen, som så fører deg videre over til logg inn-siden i nettbanken din. Deretter dukker de to ordene 'vennligst vent' opp på skjermen - og det kan være et tegn på at maskinen din har blitt angrepet av viruset.  

Det er derfor viktig at du øyeblikkelig sletter mailen og IKKE klikker på linken. Men har man rukket å klikke på linket og kommet inn på logg inn-siden i nettbanken hvor de to ordene popper opp på skjermen, så skal man lukke siden og søke hjelp så fort som mulig da skaden allerede kan være skjedd. 

I en mail til Dagens.no understreker Nordea at banken ikke har noe som helst med viruset å gjøre, siden bankens egne it-systemer ikke har blitt hacket eller sprer det farlige viruset. 

Derfor kan det gjenstridige viruset også ramme brukere som har nettbank i en annen bank enn Nordea.  

Hvis du har klikket på et merkeligt link i en mail fra en ukjent avstender og deretter opplever at datamaskinen eller telefonen din bruker ekstra lang tid på å logge på nettbanken, eller du ser ordene 'vennligst vent' i lengere tid enn vanlig, så kan det være at du har blitt angrepet av viruset. 

Foto: Nordea

Nordea har selv laget en illustrasjon som viser det falske framfor det ekte nettbank-logg inn med BankID, og her kan man se at det ikke er noen bakgrunn på den falske logg inn-skjermen. 

Misstenker man at ens datamaskin har blitt smittet med viruset, så skal man kjøre et antivirusprogram på den eller søke teknisk assistanse. 

Nedenfor kan du selv lese Nordeas advarsel mot det farlige virus.