Norge om vaksine: «Det er ingen sammenheng»

25/01/2021 10:20

Emma

Innland
Helsemyndighetene i Norge har gjort det klart at det ikke er noen holdepunkter for en direkte sammenheng mellom det siste antallet dødsfall av eldre som er vaksinert mot koronavirus og vaksinen som er mottatt.

Statens legemiddelverk forsøker å adressere frykt for at det kan være for risikabelt å ta vaksinen mot koronavirus etter at 33 personer i Norge i alderen 75 år og over døde etter at vaksinen ble gitt, ifølge de nyeste tallene. De var alle allerede alvorlig syke, sto det. Bloomberg skriver.

– Det er klart at koronavirus er mye farligere for de fleste pasienter enn vaksinasjonen, sier Steinar Madsen, medisinsk direktør ved Statens legemiddelverk, ifølge Bloomberg. "Vi er ikke skremt."

De første rapportene fra Norge skapte internasjonale overskrifter da tidlige tegn på mulige bivirkninger fra vaksinene ble overvåket. Frem til fredag hadde Norge kun brukt vaksinen fra Pfizer og BioNTech. De to selskapene samarbeider nå med Norge for å etterforske dødsfallene.

Det forventes at denne rapporten, som vil være den første rapporten om sitt verdensomspennende salg på Pfizer-BioNTech-vaksinen, vil bli publisert i slutten av januar.

«Alle disse pasientene hadde alvorlige underliggende sykdommer», sa Madsen til Bloomberg. – Vi kan ikke si at folk dør av vaksinen. Vi kan si at det kan være tilfeldig. Det er vanskelig å bevise at det er vaksinen som er den virkelige årsaken.

Norge har gitt minst én dose til ca. 42.000 mennesker. De har spesielt fokusert på de som anses å være mest utsatt hvis de får viruset, inkludert eldre.

Madsen sier det er mulig at bivirkningene av vaksinen i noen tilfeller kan "presse pasientene inn i et mer alvorlig stadium av den underliggende sykdommen" Vi kan ikke utelukke det.' Han sier også at i Norge har de allerede vaksinert «mer eller mindre» alle sykehjemsbeboere, og at de rapporterte dødsfallene utgjør «godt under 1 av 1000».

Madsen sier også at han ikke forventer at resultatet blir enda en etter at vaksinen fra Moderna ble tatt i bruk i Norge fredag. Som Pfizer-BioNTech-vaksinen bruker den RNA-teknologi som hjelper kroppens celler å lære å bekjempe infeksjonen.

Statens legemiddelverk har sagt at de har gjort det klart før vaksinasjonen begynte at "dødsfall forventes å skje i en tidsrelatert sammenheng med vaksinasjon" for de "eldste og sykeste" personene som får vaksinen.

 

Læs også:

Ekspert avslører: Så ofte bør du faktisk dusje Alle har forskjellig syn på hvor ofte man skal dusje. Nå svarer en lege på hvor ofte du faktisk bør dusje
Far fikk sitt livs sjokk: Så baby i vaskemaskinen Det var et sjokk av de sjeldne som en far nylig opplevde da han kom hjem og sjekket den kjørende vaskemaskinen. Han hadde ikke forventet å stirre inn i et par øyne.