Regjeringen vil forby nikab i skoler og barnehager

22/09/2017 14:30

Anniken Hauge

Innland
Foto: DBA/Polfoto (arkiv)
Foto: DBA/Polfoto (arkiv)
Forslaget skaper nå stor debatt i sosiale medier.

Det er nå stor strid blant folk vedrørende regjeringens forslag om å nekte folk å gå med ansiktsdekkende plagg.

Regjeringen vil gjøre det ulovlig å gå med ansiktsdekkende plagg på alle skoler, høyskoler og universiteter, skriver VG.

Onsdag denne uken gikk fristen ut for forslaget som ble sendt til høring i juni i år.

- Vi ønsker ikke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler eller universiteter. Plaggene hindrer god kommunikasjon som er avgjørende for at elever og studenter skal kunne lære godt, sier kunnskapsminister i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen fra regjeringen.

Videre heter det i pressemeldingen at forslaget gjelder hele utdanningsløpet i både privat og offentlig sektor, fra barnehager til høyere utdanning, introduksjonsprogram for flyktninger og norskopplæring for nyankomne innvandrere.

Forbudet vil gjelde både elever og ansatte.

Flere utdanningsinstitusjoner stiller seg svært kritiske til forslaget, blant annet Universitet i Oslo og Norges Handelhøyskole.

I følge VG Nett kaller NHH forslaget 'fremmedartet og dramatisk', mens Universitetet i Bergen og NTNU mener det er unødvendig. Universitetet i Agder og Politihøgskolen påpeker at de er kritiske til forslaget.

Ifølge pressemledingen heter det også at forbud i dag kan innføres lokalt. Blant annet har Oslo-skolen, enkelte videregående skoler i Østfold og Akershus og noen høyskoler forbud mot ansiktsdekkende plagg.

Regjeringen ønsker nå et nasjonalt forbud, og får støtte omkring forslaget fra blant annet organisasjonen LO og barnehager rundt i landet.

LO hevder dog at et nasjonalt forbud er et litt for 'kraftig' og 'sterkt inngripende' virkemiddel, mens flere barnehager støtter regjeringen i forslaget. 

-  Skal man kunne bli kjent og trygge på hverandre, må man kunne se den man snakker med, skriver Trollstua barnehage ifølge VG.

Tidligere har det blitt innført forbud mot samme type plagg i Østerrike, Frankrike, Belgia og den sveitsiske kantonen Ticino.

Les også: Vil gjøre det enklere for norsk politi å stanse utlendinger

 

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.