Retten har bestemt at hunden Bob må dø

04/10/2017 21:15

Anniken Hauge

Innland
Foto: NOAH
Foto: NOAH
Lagmannsretten har i dag kommet frem til at hunden Bob må avlives - det skaper stort engasjement hos folk på nettet.

Hunden Bob har sittet i varetekt på en kennel siden høsten 2015, i påventet av at flere rettsinstanser skal bestemme hans videre skjebne. 

Grunnen til denne varetektsfengslingen er at Bob hoppet på en dame på Grønland for to år siden.

I oktober samme året fattet politiet vedtak om å avlive hunden.

Det skriver flere medier, blant annet NRK og Dagbladet

10 år gamle Bob er en blanding av bokser, schæfer og rottweiler, og skal angivelig ha oppført seg truende mot flere mennesker på Grønland, og etterlatt én kvinne med risper i huden og blåmerker.

Flere folk har engasjert seg stort i saken, blant annet dyrevernsorganisasjonen NOAH, som har støttet Bob gjennom hele prosessen, og uttrykker sjokk og frustrasjon over dommen fra lagmannsretten.

Dagens.no har vært i dialog med NOAH og deres veterinær Siri Martinsen om hennes opplevelse av prosessen.

- Vi er sjokkert og i sorg over at Bob ble dømt til avliving av to av tre lagmannsdommere. Med denne dommen sier norsk rettsvesen at hunder ikke skal kunne oppføre seg som hunder, og helst ikke være i nærheten av mennesker: En klo på feil sted som kanskje forårsaker en liten skramme, er nok til å tas livet av, sier Siri Martinsen.

Hunden Bob og veterinær Siri Martinsen. Foto: NOAH

Dommen var imidlertidig ikke enstemmig. To av tre dommere i lagmannsretten kom frem til at tingrettens vurdering var riktig, men den tredje mente politidirektoratet har satt terskelen for avlivning for lavt.

Tusenvis av mennesker har engasjert seg i saken. Blant annet er det opprettet en støttegruppe på Facebook for å hjelpe hunden Bob, som i skrivende stund har 7.500 medlemmer. Dette for å skape oppmerksomhet rundt saken, og å kunne bidra med å dekke de store kostnadene med rettsak og advokat.

Ifølge Dagbladet vises det til i dommen at Bob har angrepet flere mennesker, og at angrepene var farlige. Det står også at Bob utgjør en uakseptabel risiko for fremtidig angrep og gjør omgivelsene utrygge, og at en omplassering ikke er tilstrekkelig.

Siri Martinsen i NOAH er helt uenig i at Bob er farlig, og legger til at begge de to sakkyndige veterinærene som har vurdert Bob, har forklart i retten at hunden ikke er aggressiv eller nervøs. 

NOAH sier til Dagens.no at de nå vil konsultere med Bobs eier og advokat, men mener denne saken bør tas til Høyesterett.

Les ogå: Erna Solberg har aldri vært mer populær