Sånn sjekker du om håndspriten din virker

20/07/2020 11:19

Emma

Innland
Det har vært mange historier om håndsprit som ikke fungerer og som bare kan kastes direkte i søpla. Men det finnes noen smarte triks for å sjekke om håndspriten virker som den skal.

Koronakrisen har truffet hardt. 

Viruset har spredd seg raskt, men man har hat muligheten for å kunne unngå smitten gjennom god håndhygiene og ved å bruke håndsprit. 

Nettopp den enorme etterspørselen etter håndsprit har gjort at mange har kommet inn på markedet og begynt å selge håndsprit. Men hvordan kan du som forbruker vite at håndspriten du har kjøpt faktisk fungerer?

Du skal se etter dette

Det er ingen liste fra miljøstyrelsen over godkjente håndspriter, da ikke alle produkter er underlagt godkjenning og etiketter skiftes hele tiden. Dette sier det danske miljøvernbyrået.

Men det er noen generelle retningslinjer som en forbruker kan se etter. 

Det er f.eks. godt å se etter om produktene er alkoholbaserte, samtidig er alkohol med isopropanol god å se etter i produkter, og det skal stå at det virker mot viruset. Det er ikke nok å skrive at det er bakteriedrepende, skriver byrået.

Statens Serum Institut anbefaler at håndsprit skal inneholde 70-85% alkohol for at den skal virke mot virusets bakterier. 

Hvis du er i tvil om håndspriten du har kjøpt virker mot viruset, kan du holde deg oppdaterte på Miljøstyrelsens hjemmeside. Her oppdaterer de regelmessig listen over tilbakekalte produkter, inkludert hånddesinfeksjon. 

En annen måte å undersøke håndspriten din på er å se på konsistensen. Det forklarer en artikkel på News.com. Trenger det fort inn i huden eller fortsetter det bare med å være klistrete? Hvis det siste er tilfelle, kan det tyde på at det er for mye gel og for lite alkohol produktet. 

 

 

 

Læs også:

Märtha og Durek trakk tilbake bryllupsinvitasjonen Det kommende ekteparet trakk tilbake bryllupsinvitasjonen.
Ektemannen overrasker kona med drømmekjøkken: Reaksjonen hennes knuser hjertet hans Han hadde gledet seg til å vise kona det nye kjøkkenet som han hadde laget selv mens hun var på ferie.