19 år gamle Jonathan drakk energidrikk: Det var starten på et sant helvete

25/05/2024 19:00

Emma

Innland
Foto: Raluca Grigore / Shutterstock.com
Foto: Raluca Grigore / Shutterstock.com
Han advarer nå andre unge mot koffeinforbruk.

Koffeinforbruket blant unge har eksplodert de siste årene, og dette skyldes i hovedsak det økende forbruket av energidrikker som sprer seg.

Ifølge en studie fra National Food Institute drikker 27% av 10-35-åringer energidrikker energidrikker minst en gang i måneden.

Gutter/menn i alderen 15-26 år drikker mest energidrikk, da nesten en av to drikker energidrikk minst en gang i måneden.

Og det er ikke helt ufarlig. En av ungdommene som har merket konsekvensene av det høye forbruket, er 19 år gamle Jonathan Ridderseth fra Norge.

Det skriver Dagbladet.

Jonathan begynte å konsumere energidrikker som en del av sin daglige rutine, spesielt under besøkene på treningsstudioet.

Fredag 10. mai hadde han imidlertid en opplevelse som fikk ham til å advare andre om de potensielt farlige effektene av koffein. Etter en natt med dårlig søvn startet han dagen med en Monster energidrikk til frokost.

Senere på dagen, under treningen, kjøpte han to "pre-workout shots" som inneholder koffein og toppet det hele med en Red Bull da smaken av de første drinkene var dårlig.

Etter omtrent en halvtime i treningsstudioet begynte Jonathan å føle seg uvel. Pulsen økte, han fikk kaldsvette, kvalme, sterke magesmerter og hodepine. Han prøvde å kaste opp uten suksess og begynte å ha rykninger og spasmer.

– Jeg ble redd og tenkte «oi, nå har jeg tatt for mye». Det var virkelig en skummel opplevelse, sier han.

I panikk kontaktet han moren, som kjørte ham til legevakten, hvor han ble diagnostisert med koffeinforgiftning og overvåket i tolv timer.

Ifølge norske helsemyndigheter kan symptomer på akutt koffeinforgiftning oppstå ved inntak av 500 til 600 milligram koffein per dag. Jonatan hadde konsumert omtrent 1.240 milligram den dagen.

Jonathan advarer nå andre unge mot å undervurdere farene ved høyt koffeininntak.

"Mitt budskap er at man skal være forsiktig med hvor mye koffein man drikker. Det er veldig lett å glemme at det faktisk er farlig store mengder, "skriver han på Facebook.

Han mener koffein har blitt altfor normalisert blant unge, som ofte drikker energidrikker som om det var brus, uten å innse konsekvensene.

Ifølge DTU har 42% av de som drikker energidrikker opplevd bivirkninger som søvnvansker, rastløshet og hjertebank.

Jonathan håper at hans erfaring kan være en advarsel til andre om å være mer oppmerksom på koffeininntaket og dets potensielt farlige effekter.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.