Advarsel midt i ferien: Vær forsiktig

20/02/2024 08:59

Emma

Innland
Foto: Egil Sletta
Foto: Egil Sletta
Nå kommer Røde Kors med en advarsel.

Pass på. Faren for snøskred er overhengende i store deler av det norske vinterlandskapet.

Det er advarselen som Røde Kors kom med tirsdag.

– Det er viktig å lese de lokale trafikkrådene og sette seg inn i rasproblemene og følge med på størrelsen på selve varselet, sier Jannicke Høyem, leder for Røde Kors-avdelingen som bistår i forbindelse med snøras.

Som i store deler av Danmark er det denne uken vinterferie i Norge, noe som betyr at det er ekstra mange skiturister ute i bakken.

Derfor er det mange som må være forsiktige.

I Nord-Norge og på Vestlandet er for eksempel faren for snøskred for tiden høy. Tirsdag er det meldt om betydelig fare i hele Finnmark og Troms, samt i enkelte områder som Vos, Indre Sogn og Hardanger.

Og selv om faren for snøras i Sør-Norge regnes som moderat, advarer særlig Røde Kors om at det kan gå galt her.

Faktisk er det her de fleste liv går tapt når ting går galt. Ikke minst fordi flere lokkes ut av de mildere forholdene.

– Jeg tror mange senker guarden når det ikke er brennende rødt på vekta, mens de er ekstra forsiktige når faren for snøras er stor, sier Jannicke Høyem i Røde Kors.

"Når risikoen bare er på andre eller tredje nivå, kan det lett være små skred som er store nok til å begrave en person og kan derfor være dødelige."

De siste månedene har det kommet flere varsler om faren for snøras både i Norge og Sverige.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.