Politimann i Kongsberg-saken hevder politiet ble drapstruet

02/05/2023 08:25

Emma Sletta

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Nå hevder politimannen i Kongsberg-saken at han og hans kollegaer ble drapstruet.

I overvåkningsvideoen fra Esso på Kongsberg, som Dagbladet har publisert, står flere menn ved en politibil ved Esso-stasjonen.

Stemningen fremstår rolig i starten av videoen.

Plutselig slenger den nå voldstiltalte politimannen Simensen i hardt i bakken.

Mens Simensen ligger nede, slår politimannen ham gjentatte ganger med knyttet neve mot hans kropp og hode. En annen betjent sittet på Simensen bein og holder ham nede.

Politimannen tar etter hvert frem en batong og slår Simensen med stor kraft.

Simensen blir også sprayet med pepperspray.

Volden pågår i ett minutt og 19 sekunder, før politibetjentene og Simensen forsvinner ut av overvåkningsbildet.

Ifølge en gjennomgang av videoen, som Aftenposten har gjort, blir Simensen slått minst 21 ganger.

Når Simensens venner blander seg inn, ber politiet dem trekke seg unna. En jevnaldrende mann som etterkommer pålegget, blir likevel angrepet, med stor kraft blir han ifølge tiltalen slått med teleskopbatong i venstre lår, av politibetjenten som like før hadde slått kameraten hans.

Hevder at politiet fikk drapstrusler

Politimannen som nå er tiltalt for vold, skriver i anmeldelsen av saken at politiet fikk drapstrusler.

Dagbladet gjengir anmeldelsen. Der skriver politimannen at slag mot hodet og over ryggen på mannen ikke hadde noen effekt.

Politimannen skriver også at mannen som ble anmeldt for vold, ble påsatt såkalt bodycuff, som har håndjern festet til et belte som settes rundt personens mange, i tillegg til bånd for anklene.

"Politiet har mulighet til å begrense bevegelsesfriheten til personer påsatt bodycuff ved å dra i reimer festet til systemet, det gjorde vi i dette tilfellet på mannen vi basket med, men han fortsatte å utagere, ved å spytte og fremsatte trusler om å drepe oss", skriver politimannen i anmeldelsen.

Spesialenheten for politisaker skriver i sitt påtalevedtak at politifolkene i sin rapport har beskrevet handlinger «som det ut ifra det foreliggende videoopptak vanskelig kan sies å være bevismessig dekning for».

Dagbladet har vært i kontakt med politimannen som er tiltalt, men han ønsker foreløpig ikke å kommentere saken. Mannen har nå advokat John Christian Elden som forsvarer.

– Han føler seg forhåndsdømt uten at han har gitt sin versjon til noen, skrev Elden i en melding til Dagbladet i helgen.

Advokaten legger til at politimannen vil forklare seg i retten.