Raser over Meny efter hai-stunt: Det hører ingen steder hjemme

09/11/2023 06:00

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Meny er fanget etter haistunt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Fredag ble kundene møtt av et svært sjeldent syn i ferskvaredisken på Meny i Sandvika Storsenter i Bærum: En hai på 95 kilo. Nærmere bestemt en truet sildehai.

Den hadde angivelig viklet seg inn i et nett og var ikke i stand til å overleve.

Den utrydningstruede fisken ble rødlistet i 2006 og har vært fredet i Norge og EU siden 2010, ifølge Store Norske Leksikon. Likevel ble denne 95 kilo tunge haien godt mottatt av Menys kunder.

I løpet av fredag og lørdag var alt haikjøtt utsolgt, skriver Nettavisen.

Haien i Meny på Sandvika Storsenter / Foto: Privat

Marinebiolog og leder av WWF Verdensnaturfondens Havhold, Fredrik Myhre, er alt andet end tilfreds med Menys haistunt.

– En dagligvarekjede skal ikke ha en truet og fredet art i ferskvaredisken, slår han fast.

Han peger på, at fiskene har bruk for bedre beskyttelse både i Norge og globalt.

– Derfor håper jeg at Meny og andre norske kjeder i fremtiden kan unngå å ha truede haier på menyen, forklarer han.

- Haien ville ikke overleve, er det ikke bedre å bruke fisken enn å kaste den?

– Jeg forstår at spørsmålet melder seg, men dessverre ved å få lagt ut en truet hai for salg, er Meny både med på å bygge et marked for slike produkter og sannsynligvis også øke etterspørselen etter dem, svarer han.

Det er heller ikke første gang en stor butikkjede har blitt fanget opp i den rødlistede haien. Coop Mega på Bislett fikk også tidligere i høst kritikk for å stille ut et haihode.

Fredrik Myhre mener de gjentatte hendelsene gjør det enda vanskeligere å beskytte haien.

Et matsvinnperspektiv

Kommunikasjonssjef i Meny, Nina Horn Hynne, understreker at Meny ikke ønsker å bidra til ytterligere sårbarhet for truede fiskearter, og at de aldri spesifikt bestiller rødlistede fiskearter.

«I dette tilfellet ble Meny Sandvika bedt av vår leverandør om å ta inn en skrubber som hadde havnet i trålen [...] Så snart en fiskebåt har tatt fisken inn, har de ikke lov til å slippe den ut igjen. Da må den enten kastes eller selges. Meny Sandvika, som har en relativt stor fiskedisk, valgte å ta den inn, blant annet fra et matsvinnperspektiv,» skriver hun i en e-post.