Viltfunn: Vikingskatt gjemt i norsk kjeller

01/05/2023 18:50

Emma

Innland
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Storvask i foreldrenes kjeller bød på noe av en overraskelse.

En lapp, et gammelt brev eller en nøkkel du har lett etter lenge. Mye kan dukke opp i løpet av en grundig vårrengjøring, men få finner, som denne norske kvinnen nettopp har gjort, en over 1000 år gammel skatt.

Midt i rengjøringen av foreldrenes kjeller fant hun en bunt med 32 jernstenger som viser seg å være fra slutten av vikingtiden (793 til 1066 evt.) eller høymiddelalderen (1066-1350 evt.).

Dette er ifølge mediet Live Science, ifølge Videnskab.dk.

Alle de 32 jernstengene som finnes i kjelleren i Valdres er like og veier cirka 50 gram hver. De ble sannsynligvis brukt som en form for valuta, anslår norske arkeologer.

– Det er dette vi kaller et cachefunn fordi det er tydelig at noen har forsøkt å gjemme dem ved å grave dem ned, sier arkeolog Kjetil Loftsgården, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo, til NRK.

Ifølge Live Science husker den norske kvinnen at faren gravde frem den gamle skatten for rundt 40 år siden da han skulle bygge en brønn i nærheten av huset.

– Men så satte han dem bort i et hjørne i kjelleren, forteller hun til NRK.

Området der de 32 gravene ble gravd opp, fungerte for 1000 år siden som handelsrute mellom Oslo og Bergen. Men selv om det kan være andre gamle gjenstander gjemt under bakken, går slike skatter ofte tapt i forbindelse med samtidige konstruksjoner, påpeker arkeolog Kjetil Loftsgården til NRK.

Det sjeldne funnet oppbevares nå på Kulturhistorisk museum i Oslo, hvor det skal studeres nærmere.