Har du også lurt på dette? Derfor har kong Charles to bursdager

31/05/2024 14:55

Sofie

Kongelige
Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com
Foto: Heide Pinkall / Shutterstock.com
King Charles feires to ganger i året – men hvorfor?

Buckingham Palace har bekreftet at kong Charles III vil delta på årets Trooping the Color-feiringer i juni, til tross for hans pågående behandling for kreft. 

Kongen har fått klarsignal av sitt medisinske team til å gjenoppta sine offentlige oppgaver, men vil fullføre arrangementet fra en vogn i stedet for på hesteryggen. Det skriver Newsweek.

Trooping the Colour, er en tradisjon som feirer monarkens "offisielle" bursdag i juni. Siden hans tiltredelse til tronen i 2022, har kong Charles omfavnet denne tradisjonen og feiret sin første "offisielle" bursdag i 2023.

Kong Charles III ble født 14. november 1948, og inntil han ble konge, feiret han bursdagen sin bare én gang i året. Men siden han ble konge, har han fulgt kongelig skikk med en andre, «offisiell» bursdag i juni. 

Denne praksisen begynte på 1700-tallet med kong George II, som fant novemberværet uegnet for store feiringer. Ved å flytte bursdagsfeiringen til sommermånedene sørget George II for bedre forhold for offentlige feiringer, en praksis som hans etterfølgere har opprettholdt.

Tradisjonelt har dette blitt gjort på hesteryggen, men fra 1986 valgte dronning Elizabeth II å delta i en vogn, en tradisjon som nå følges av kong Charles.

Denne årlige paraden er et høydepunkt på den kongelige kalenderen, og gir publikum en sjanse til å se kongefamilien midt i all pomp og pragt som kjennetegner det britiske monarkiet.

I år finner Trooping the Color sted lørdag 15. juni, til tross for et utkalt stortingsvalg 4. juli, som har ført til færre offentlige opptredener av de kongelige.

Kong Charles' fortsetter derfor tradisjonen og har dermed to "bursdager". Den store Trooping the Color-paraden fortsetter å fascinere publikum, og blander historiske skikker med moderne kongelige plikter.