Kronprinsessen har bemerkelsesverdig ting i stua

01/07/2024 14:22

Yvonne Thomsen

Kongelige
Foto: Dusan Reljin / Det kongelige hoff
Det usedvanlige møbelet tar stor plass i leiligheten til kronprinsparet på Skaugum.

Kronprinsesse Mette-Marit har fått en ny altoppslukende hobby, nemlig veving, forteller hun i et intervju med magasinet Husfliden.

Det var en spesiell rødfarge som tente vev-gnisten i henne, og hun har nå funnet sin store lidenskap i det gamle håndverket.

Derfor har hun to store flatvever stående i stua i kronprinsparets private leilighet på Skaugum, sammen med en rennebom, flere mindre vever og garn i alle varianter. Nylig har hun kjøpt en ny stor vev som hun drømmer om å få plass til i stua.

- Det er drømmeprosjektet mitt. Jeg lånte den største bilen Slottet hadde, som jeg ikke trengte lastebillappen til. Så kjørte jeg syv timer én vei, til en vever i Dalarna i Sverige, sammen med to av de jeg vever sammen med. Der kjøpte jeg en gammel mattevev, som er tre meter bred – og helt nydelig, forteller kronprinsessen til journalisten fra Husfliden.

Mette-Marit planlegger å veve et stort teppe på den nye veven når hun blir enig med kronprinsen om hvor den skal stå og får montert den. Men det blir ikke det første teppet hun vever, for i hallen på Skaugum henger der et flere meter langt teppe i varme, røde toner som er det første hun vevde. Prosjektet tok ett år fra start til slutt.

Hennes første prosjekt henger over spisebordet på Mågerø hvor kongefamilien ferierer om sommeren. Det er en billedvev med tittelen «Drømmen om Elin», laget etter en oppskrift av Gullvi Heed som kronprinsessen fant i et vevmagasin.

Mette-Marit kommer fra en familie hvor kvinnene strikket, broderte og sydde, og moren Marit Tjessem sydde alle barneklærne hennes i oppveksten. Gleden over veving og godt, norsk håndverk deler hun med sin svigermor, dronning Sonja, som er Norges Husflidslags høye beskytter.

Foto: Dusan Reljin / Det kongelige hoff

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.