10 matvarer du bør sjekke – Er de fortsatt trygge å spise?

23/03/2025 16:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Det er mange matvarer vi alltid har liggende, men sjelden bruker. Plutselig har de vært der i ett eller to år – men er de fortsatt trygge å spise? Her får du svaret.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Har du noen gang tenkt over hvor lenge matvarene dine egentlig holder seg ferske? Noen produkter blir dårligere raskere enn man tror. Selv om de ser fine ut, kan de ha mistet smak, næringsverdi eller til og med blitt helseskadelige.

De fleste tingene på denne listen er matvarer mange lar ligge lenge uten å tenke over om de har blitt for gamle. Sjekk denne listen og se om du har noe på kjøkkenet som burde vært kastet for lengst!

Mel

Holdbarhet: 6–12 måneder (fullkornsmel kun 3–6 måneder)
Selv om mel har lang holdbarhet, kan det bli harskt eller tiltrekke seg insekter.

Fullkornsmel blir raskere dårlig på grunn av de naturlige oljene, mens hvitt mel kan holde seg litt lenger. Hvis melet lukter rart, klumper seg eller har synlige insekter, er det på tide å kaste det.

Krydder

Holdbarhet: 1–3 år (avhengig av type)
Gamle krydder er ikke direkte helseskadelige, men de mister smak og aroma over tid. Malte krydder som kanel og paprika holder seg typisk i ett til to år, mens hele krydder som pepperkorn varer lenger. Hvis krydderne dine ikke lenger dufter sterkt, bør de byttes ut.

Nøtter og frø

Holdbarhet: 3–6 måneder (opptil ett år i kjøleskap)
Nøtter og frø inneholder naturlige oljer som kan bli harske over tid. De kan fortsatt se fine ut, men hvis de smaker bittert eller lukter rart, har de sannsynligvis blitt dårlige. Oppbevar dem i en lufttett beholder i kjøleskapet for å forlenge holdbarheten.

Ris og pasta

Holdbarhet: 1–2 år (fullkornsvarianter kortere)
Tørket ris og pasta kan holde seg lenge, men hvis de har vært åpne over tid, kan de utvikle mugg, skadedyr eller miste kvalitet. Fullkornsris og -pasta blir raskere dårlig på grunn av de naturlige oljene. Sjekk for klumper eller ubehagelig lukt før du bruker dem.

Oljer

Holdbarhet: 6–12 måneder etter åpning
Matoljer som olivenolje og rapsolje kan bli harske over tid, spesielt hvis de oppbevares varmt eller i direkte lys. En harsk eller såpeaktig lukt er tegn på at oljen ikke lenger er god å bruke.

Bakepulver og natron

Holdbarhet: 6–12 måneder
Hevemidler mister effektiviteten over tid. Hvis bakepulveret ditt ikke lenger danner bobler når det blandes med vann eller eddik, bør det erstattes.

Hermetikk

Holdbarhet: 1–5 år (avhengig av type)
Hermetikk kan holde i mange år, men hvis boksen er bulket, rusten eller utspilt, kan det være tegn på bakterievekst. En rar lukt eller endret konsistens betyr at innholdet ikke bør spises.

Frosne matvarer

Holdbarhet: 3–12 måneder
Selv om frosne matvarer teknisk sett kan holde seg nesten uendelig, mister de kvalitet og smak over tid. Fryseskader, iskrystaller og uttørking er tegn på at maten ikke lenger er god.

Tørket frukt

Holdbarhet: 6–12 måneder
Tørket frukt inneholder fortsatt en del fuktighet og kan mugne eller bli klebrig over tid. Hvis den har en fermentert lukt, smaker rart eller føles veldig hard, er den sannsynligvis for gammel.

Godteri og sjokolade

Holdbarhet: 6–12 måneder (mørk sjokolade opptil 2 år)
Sjokolade og godteri kan holde seg lenge, men kan utvikle et hvitt belegg (sjokoladefett) hvis de oppbevares feil. Gammel sjokolade mister smak og kan få en kornete konsistens.