Hva gjør en matvare så "super"? Selv om vi vet at slike matvarer ofte har positive helseeffekter, er det også mange misforståelser ute og går.
Her er 12 vanlige myter om supermat fra Tasting Table – og sannheten bak dem.
1. Supermat er vitenskapelig bevist
Enkelte matvarer, som blåbær eller grønnkål, får supermat-stempelet fordi de er næringsrike. Men det finnes ingen offisiell definisjon eller formel. I praksis er det bare mat med mye næring. Juicer og oljer har ofte mindre fiber og næring enn hele frukter eller frø – så ikke la deg lure av markedsføring.
2. Bær øker blodsukkeret
Selv om bær inneholder naturlig sukker, er de også fulle av fiber og antioksidanter som bremser blodsukkerstigningen. En kopp bringebær er ikke det samme som en skje hvitt sukker. Sukker fra hele matvarer oppfører seg annerledes enn raffinert sukker.
3. Poteter er usunne
Hvite poteter får ofte et dårlig rykte, men de er faktisk rike på kalium og vitamin C, og inneholder lite fett. Problemet er hva vi spiser dem sammen med – som frityr, ost og bacon. Prøv ovnsbakte poteter eller potetsalat i stedet.
4. Det spiller ingen rolle hva du spiser supermat sammen med
Noen næringsstoffer tas bedre opp når de kombineres. For eksempel: sort pepper øker opptaket av curcumin i gurkemeie, og sennep forbedrer effekten av kokt brokkoli. Du trenger ikke spise supermat helt naturell for at det skal være sunt.
5. Supermat bør spises rå
Noen matvarer, som brokkoli, har høyest næringsverdi rå. Men andre, som sopp og tomater, blir faktisk sunnere når de tilberedes. Kokt tomat gir mer lykopen, og oppvarmet sopp mister uønskede forbindelser. Så nyt maten slik du liker den.
6. Et glass rødvin hver dag er sunt
Rødvin har antioksidanter, men inneholder også alkohol og sukker uten fiber. Det kan gi betennelse i kroppen og heve kolesterolet. Litt rødvin i ny og ne er greit, men ikke bruk det som unnskyldning for å droppe trening.
7. Kokosolje er bra for hjertet
Kokosolje er over 90 % mettet fett, som kan øke dårlig kolesterol. I små mengder er det ok, men velg olivenolje eller andre planteoljer til daglig bruk. Bruk heller kokosolje til hud og hår!
8. Quinoa er et fullkorn
Quinoa er faktisk et frø, men det er rikt på fiber, protein og mineraler. Det er lett å tilberede og utrolig allsidig – perfekt som både middagsrett og frokostgrøt. Bare husk å skylle det først, da det er dekket av bitterstoffer kalt saponiner.
9. Du bør spise en hel avokado hver dag
Avokado er rikt på fiber og sunt fett, men det inneholder også mettet fett. En tredjedels avokado per porsjon er nok for de fleste. Bruk gjerne avokado, men i balanse med andre fettkilder.
10. Egg og laks er fulle av omega-3
Det kommer an på hva dyrene har spist. Villfanget laks har mer omega-3 enn oppdrettslaks. Egg får omega-3 hvis hønene får riktig fôr. Sjekk merkelappen – eller gå rett til kilden med planter som linfrø og chiafrø.
11. Hele linfrø er næringsrike
Linfrø er supermat, men kroppen klarer ikke å bryte ned hele frø. Bruk malt linfrø for å få tilgang til alle næringsstoffene. Du kan kjøpe det ferdigmalt eller male det selv i en blender.

foto: Shutterstock
12. Mørk sjokolade er sunt – spis masse!
Kakao er sunt, men sjokolade inneholder ofte mye sukker og fett. Prøv heller usøtet kakaopulver med dadelsukker eller lag din egen sunne kakao. Husk også at mørk sjokolade kan inneholde bly – så nyt det i moderate mengder.
Konklusjon:
Supermat finnes overalt – men ikke alt du leser om det er sant. Nyt sunn mat med balanse og kunnskap, og husk: litt er bedre enn ingenting.