3 kokker ble spurt om den beste måten å tilberede brokkoli på: De sa alle det samme

25/07/2025 15:00

Sofie

LIVSSTIL
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brokkoli er et næringsrikt medlem av kålfamilien som er fullpakket med protein, elsket av mange og hatet av få.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Denne grønnsaken er fullpakket med vitamin A, C og K, samt kalsium, jern og kalium. Med bare noen få ingredienser kan du forvandle den naturlige lette bitterheten og den subtile sødmen til en fantastisk smakskombinasjon.

Enten den serveres dampet, stekt eller grillet, har brokkoli fortjent sin plass som en uunnværlig ingrediens. Men hvordan bør du tilberede den hvis du vil tilberede den på best mulig måte?

Blanchering: Den viktigste forberedelsen
Når man tilbereder brokkoli hjemme, er blanchering ofte den mest effektive metoden. Flere kokker understreker at blanchering er viktig for å oppnå den mest smakfulle opplevelsen. Brokkoli kan blancheres ved enten å legge den i kokende vann eller dampe den i en tildekket kjele til den er mør.

Etter å ha fjernet bladene, kuttet stilkene og delt kronene i buketter, anbefaler kokk Nathan Molina fra Genesee Valley Store å blanchere brokkolien i kokende saltvann i omtrent ett minutt, rapporterer Simply Recipes.

Bukettene bør deretter umiddelbart legges i isvann for å stoppe kokingen. Når de er avkjølt, tørk dem på et rent kjøkkenhåndkle og oppbevar dem til senere bruk.

Molina påpeker at brokkoli kan blancheres dagen før og oppbevares i en lufttett beholder i kjøleskapet. For de som foretrekker å lage større porsjoner, kan de blancherte bukettene også fryses, og de vil holde seg i flere uker.


Hva kan gjøres etter blanchering?
Etter blanchering er mulighetene nesten uendelige. Brokkoli er utrolig allsidig og kan dampes, stekes eller grilles. Uansett tilberedningsmetode vil resultatet bli deilig, så lenge det krydres skikkelig med salt, pepper og eventuelt litt sitronsaft for å gi retten en frisk vri.

Kokk Jamie Simpson fra The Culinary Institute og The Chef's Garden fremhever at brokkoli kan brukes på mange måter: grillet over åpen ild, dampet til en sennepsbasert puré eller tynt skåret til en sprø og sitronfylt salat.

«Matlaging er valgfritt. Brokkoli er ikke bare én deilig grønnsak, men tre», sier Simpson.

En populær metode er å steke brokkoli. Etter forvelling, del bukettene i to, vend dem i olivenolje, krydre med salt og sort pepper, fordel dem deretter på en stekeplate og stek i omtrent 10 minutter ved 200 °C.

Til slutt kan smuldret, lagret cheddar eller nyrevet parmesan tilsettes, som får smelte i ovnen i noen minutter før retten serveres med litt sitronsaft.


Ikke glem stilker og blader
Ifølge kokk Jimmy Vasquez bør stilkene aldri kastes. De har en søt, jordaktig smak og inneholder noen av de mest helsefremmende næringsstoffene i planten.

Stilkene kan brukes i supper, salater, pesto og mer. Selv bladene, som har en litt bitter smak, kan stekes i litt olje med finhakket hvitløk og sitronsaft for å forsterke smaken.