5 sunne grønnsaker for kjøkkenhagen

01/05/2025 14:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Shutterstock
Alle grønnsaker er sunne på sitt vis, men noen skiller seg ut når det gjelder innholdet av viktige vitaminer, mineraler og antioksidanter.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det er lite som slår følelsen av å kunne høste friske grønnsaker rett fra egen kjøkkenhage gjennom sommeren.

Grønnsaksforsker Anne-Berit Wold ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet har satt opp en topp 5-liste over de sunneste grønnsakene du kan dyrke hjemme i hagen.

Det skriver Bolius.

1. Grønnkål
Grønnkål er en ekte supergrønnsak og topper listen med god grunn. Den inneholder rikelig med kostfiber og har et høyt nivå av betakaroten (en form for A-vitamin), folat (B-vitamin), C-vitamin, samt mineralene kalium, kalsium og jern. I tillegg er grønnkål en av de grønnsakene som inneholder mest antioksidanter, som beskytter kroppen mot frie radikaler. Denne hardføre planten trives godt i norske hager og kan høstes langt ut på høsten.

2. Kålrot
Kålrot, eller kålrabi som den også kalles, er kanskje ikke den mest brukte grønnsaken på middagsbordet, men det burde den være! Den er nemlig den grønnsaken som inneholder mest C-vitamin per gram. Akkurat som grønnkål er den rik på kostfiber, og den passer perfekt både rå i salater eller kokt som tilbehør.

foto: Shutterstock

3. Tomat
Tomaten er en av de mest spiste grønnsakene her til lands, og det er ikke uten grunn. Den er rik på antioksidanten lykopen, som særlig finnes i skallet, og som har vist seg å kunne beskytte mot visse sykdommer. I tillegg inneholder tomater A-, B- og C-vitaminer samt kalium. Tomater er enkle å dyrke selv, både i drivhus, på friland eller i krukker på balkongen.

4. Brokkoli
Brokkoli er kjent for sitt høye innhold av glukosinolater, stoffer som har vist seg å kunne redusere risikoen for enkelte kreftformer. Den er også rik på kostfiber og inneholder viktige vitaminer som A, E og K. Brokkoli kan brukes både rå og kokt, og er en enkel grønnsak å dyrke i norske kjøkkenhager.

5. Løk
Løk er en basisvare i de fleste kjøkken, og det er lett å forstå hvorfor. Den gir smak til utallige retter og har flere helsefremmende egenskaper. Løk inneholder flavonoider, som er gode antioksidanter, samt mineralene kalium og fosfor. Løk er lett å dyrke selv og kan lagres lenge etter innhøsting.

Med disse fem grønnsakene i hagen er du sikret både god helse og smakfulle måltider gjennom sesongen!