8 ting bare personer med depresjon forstår

06/11/2020 12:36

Emma

Livsstil
Det kan være veldig vanskelig for personer med depresjon å sette ord på de dystre følelsene. Her er åtte ting deprimerte mennesker sliter med - og åtte ting du kan gjøre for å hjelpe en deprimert venn.

Over 350 millioner mennesker lider for tiden av depresjon, viser en uttalelse fra WHO.

For de mange som kjemper en kamp hver dag med den evigvarende røykskjermen de føler som er utenfor humøret deres, kan det være veldig vanskelig å beskrive hva som skjer inne i hodet. Både mangel på vilje og fysisk smerte kan føre til at folk fungerer veldig dårlig på skolen, på jobb og på sosiale arrangementer. Og ifølge WHO får mange depressive mennesker også angstsymptomer.

I lys av det har Huffington Post-blogger Lindsay Holmes laget en liste over åtte ting personer med depresjon forstår - og hva andre kan gjøre for å hjelpe.

 

1. Det er frustrerende å bli bedt om å "ta seg sammen"
En depresjon er ikke noe du bare våkner opp fra en dag og har kommet over. Og hvis du foreslår det uansett, er det ikke akkurat støtten du viser. 
Ifølge depresjonsekspert John F. Greden er slike uttalelser et klart uttrykkfor uvitenhet om psykisk sykdom: - Når
(dine kjære) ikke forstår hva som skjer med deg, vil de svare med kommentarer som "ta deg sammen" eller "slutte med å syntes synd på deg selv", sier eksperten til Huffington Post. 
- De forstår ikke at det er en sykdom og kjemiske avvik bak det, så i stedet tyr de til slike uttalelser... Det er nok en av de største irriterende for deprimerte mennesker.

2. Folk forveksler fortsatt depresjon med tristhet
Det er en vanlig misforståelse at depresjon er bare et resultat av å være altfor trist. 
Men de to tingene har ingenting å gjøre med hverandre, understreker terapeut David Kaplan:
- Folk kaster rundt på kanen og får med ordet "depresjon". Men depresjon er et klinisk begrep - og ofte når folk sier de er deprimerte, tror de faktisk at de er triste. Våre ord har mer styrke enn vi tror, og det er derfor viktig å skille mellom de to tingene, sier David Kaplan.

3. Det er ingenting som kalles "en liten seier"
For folk som lider av kronisk depresjon, "de små seire" eksisterer ikke - for hver prestasjon er en heidundrende seier. 
For de som ikke lider av depresjon, er ganske vanlige daglige rutiner helt naturlige handlinger.  Men for deprimerte mennesker er dette vanskelige oppgaver, sier psykologiprofessor Jonathan Rottenberg. 
Hvorfor ligger de deprimerte i sengen hele tiden? Så det er ikke for moro skyld. Det er fordi deprimerte mennesker ikke engang kan trekke seg sammen for å komme seg ut av sengen. Nesten hver oppgave blir et fjell som skal klatres, selv enkle ting som dusjing eller kle på seg.

4. "Mangel på energi" er ikke det samme som din typiske ettermiddag sløvhet 
Når klokken har passert tre om ettermiddagen, og du tror at du bedre kan ta den tredje koppen kaffe av dagen for å kunne se frem til frihet i en time er langt fra det samme som det lave energinivået som en deprimert person opplever hele tiden. 
Mangelen på motivasjon betyr at depresjon noen ganger kan få deg til å føle deg som om musklene ikke fungerer i det hele tatt, forklarer depresjonsekspert John F. Greden:
- Det gjør det svært vanskelig å gå på jobb, konsentrere deg, å le og holde fokus når du føler deg så ille, forklarer han.

 

5. Det er også fysiske symptomer - og de er like forferdelige som de mentale
John F. Greden forklarer at det var en tid da depresjon ble ansett som en stemningstilstand. Men det er en stor misforståelse:
- For de fleste innebærer sykdommen også store fysiske symptomer. Resultatet er at du ikke anser deg selv deprimert, men tror noe annet er galt, sier depresjonseksperten. 
En depresjon kan forverre eventuelle fysiske vanskeligheter du allerede har. Andre fysiske symptomer inkluderer rastløshet, fordøyelsesbesvær, kvalme, hodepine og muskelsvakhet. 
- De fysiske symptomene, så vel som humørrelaterte, påvirker deres rutinemessige livsmønstre. Alt henger sammen, sier John F. Greden.

6. Ting som en gang var morsomme er ikke så hyggelige lenger
Depresjon påvirker selv de minste gleder i livet. Å henge med venner, morsomme aktiviteter, ja, selv romantiske og intime  intime øyeblikk med partneren virker langt mindre interessant enn de gjorde før. 
- Depresjon endrer livet ditt dramatisk, påpeker depresjonsekspert John F. Greden. 
Mangelen på interesse, sammen med de fysiske symptomene, er to svært viktige faktorer når du gjør diagnosen. Hvis du finner ut at noen i følget ditt viser disse tegnene, anbefaler eksperten at du nærmer deg dem med et åpent sinn og tilbyr din støtte - blant annet ved å hjelpe dem med å få behandling.

 

7. Det er vanskelig å snakke om dine deprimerende følelser
Når du har en depresjon, kan det være veldig vanskelig å sette ord på de tingene som fore går inni hodet ditt - fordi du vet at ikke alle rundt deg føler det samme. Spesielt når sykdommen din er så stigmatisert. 
En studie viser at bare 25 prosent av voksne som lider av psykiske  helseproblemer- føler at folk kan forholde seg til personermed psykiske lidelser. 
- En depresjon er et negativt syn på seg selv, av verden og fremtiden, forklarer depresjon ekspert John F. Greden
- Det er som om alt er sett gjennom et par veldig mørke briller ... Det er ganske normalt når du er deprimert til å tro at ingen forstår deg - og det er veldig, veldig vanskelig, sier eksperten.

8. Depresjon er en ubestemt størrelse 

Enhver deprimert person opplever sykdommen på sin egen måte - derfor anbefaler eksperter omsorgspersoner å behandle lider med empati.  

Huffington Post blogger Hannah Sentenac sier det slik:
- For noen mennesker er medisin strengt nødvendig. For andre er løsningen langsiktig psykoterapi. Jeg foreslår ikke at min måte å gå videre fungerer for andre enn meg. Jeg bare påpeker at alle har sin egen vei til lyset i enden av tunnelen - og det viktigste er å holde seg på den. Ikke gi opp, skriver Hannah Sentenac.

 

 

 

 

 

 

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.