8 tips fra en profesjonell kokk: Slik får du orden på kjøkkenet

25/04/2024 15:00

Emma

Livsstil
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
OBS Arkivfoto. / Foto: Shutterstock.com
Dette gjør det enklere, raskere og ikke minst morsommere å lage middag!

Hvis det er en praktisk løsning du vil ha, er det en sikker gevinst å organisere kjøkkenet ditt som en kokk.

Men når det gjelder de hjemmekoselige omgivelsene, ønsker nok de fleste også at kjøkkenet skal være fint å se på og være i.

Så hva gjør du egentlig hvis du vil ha det beste fra begge verdener?

Å fokusere for mye på form og forsømmelse av funksjon er en vanlig kjøkkenorganisasjonsfeil vi faller inn i. Med dette i bakhodet har Homes & Gardens  henvendt seg til en rekke organisasjonseksperter for å finne ut hva de foreslår for enhver ekte elsker av kulinarisk kunst som også ønsker et godt organisert kjøkken.

1. Alt har sin plass

Som Catherine McCord, grunnlegger av Weelicious og forfatter av Meal Prep Magic, påpeker, jobber kokker kontinuerlig med prinsippet om at alt skal fungere flytende og fungere jevnt.

"Når jeg tenker på matlaging og matlaging på et hjemmekjøkken, er det første jeg tenker på 'mise en place', som oversettes fra fransk til norsk som 'å sette på plass' eller 'alt på plass', sier McCord.

"For å bevege deg raskt og effektivt på et restaurantkjøkken, må du være organisert og ha alt på plass."

Derfor, når du ser på et ekte kokkekjøkken, vil du oppdage at tingene er organisert på helt samme måte som en profesjonell arrangør kan foreslå.

I stedet for å organisere på en måte som ser visuelt tiltalende ut, foreslår McCord å ta en litt annen tilnærming.

– Sett ingrediensene sammen slik at du kan produsere flest mulig måltider på kort tid, sier hun.

2. Lag dedikerte soner

Hvis du ønsker å designe et kjøkken som en kokk, har Tanya Smith-Shiflett, eier og medgründer av interiørdesignfirmaet Unique Kitchens and Baths, et stort råd.

– Et skikkelig kjøkken bør ha dedikerte soner, sier hun og foreslår å lage kategorier som fungerer for deg. Som noen eksempler anbefaler Smith-Shiflett å fokusere på forberedelse, matlaging, rydding, anretning og servering.

Derfra organiserer du hver sone på en måte som gir mening for oppgaven. Men spesielt på tvers av soner sørger Smith-Shiflett alltid for at det er en ting:

– Jeg anbefaler god benkeplass, sier hun.

Marissa Hagmeyer, medgründer og COO i NEAT Method, er enig i at det er viktig å holde kjøkkenbenkene fri. Faktisk sier hun at det også er viktig hvor mange kokker du har på kjøkkenet hjemme.

"Hvis du lager mat sammen med andre medlemmer av husstanden, kan du også vurdere å lage en forberedelsessone som ikke forstyrrer kokken," forklarer hun. – Det vil si at skuffer og skap kan nås samtidig for ulike kjøkkenroller.

3. Fokuser på plassen rundt ovnen

Selvfølgelig krever ikke alle måltider komfyren din. Men det er fortsatt, uten tvil, en av de viktigste sonene på kjøkkenet ditt for å holde velfylt og velorganisert - fordi det er der mye av den raske handlingen skjer.

"Jeg oppbevarer gryter og panner i et skap rett ved siden av komfyren min, slik at jeg kan lage mat raskt," sier McCord.

"De essensielle ingrediensene under matlagingen er et utvalg av oljer, salt og pepper."

4. Skill bordsalt og kokesalt

Hvis du bare snur deg rundt til bordet ditt og tar den samme saltkvernen du bruker til å krydre maten på tallerkenen din, ber McCord deg om å stoppe.

– Profesjonelle kokker bruker aldri saltkar, sier hun.

"Du bør alltid legge saltet i åpne retter slik at du virkelig kan føle det og krydre slik at du bygger smak mens du lager mat."

5. Vurder hvor du oppbevarer krydderne dine

Bortsett fra salt, sier Smith-Shiflett at resten av krydderne dine også krever vurdering.

Selv om det er mange krydderlagringsideer der ute, er de ikke alltid designet eller utført med en faktisk kokk i tankene.

"Jeg syntes krydder bør være i nærheten av matlagingssonen, men hver kokk eller hjemmekokk kan føle seg forskjellig avhengig av hva som fungerer best for dem," sier hun.

Selv om du har begrenset plass, finnes det mange løsninger for hvor du kan oppbevare krydder på et lite kjøkken – det krever bare litt mer omtanke.

6. Prioriter synlighet og tilgjengelighet

En ekte kokk vet at matlagingen er fartsfylt og full av bevegelse, og Smith-Shiflett sier at flere må vurdere dette når de designer og organiserer hjemmekjøkkenet.

"En hjemmekokk bør unngå innlegg eller organiseringssystemer som skjuler gjenstander eller tar bort tilgjengelighet på noen måte," sier hun. "Matlaging kan være veldig aktiv, så en bevegelse for å komme til et element vil alltid være mer effektivt!"

Hvordan det ser ut varierer fra person til person, men vurder å droppe kjøkkenoppbevaring eller organisere enheter som krever flere trinn bare for å få tilgang til det du trenger.

7. Få mest mulig ut av skuffene dine

Når du tenker på hvordan en kokk driver et kjøkken, går tankene dine sannsynligvis til benkeplass og matlagingsområder.

Men ifølge Annie Downing i Annie Downing Interiors spiller organiserte kjøkkenskuffer en stor rolle i et effektivt kjøkken.

– Bruk dypere skuffer til oppbevaring av gryter og panner og åpne hyller for enkel tilgang til tallerkener, sier hun.

Hvis du er veldig dyktig på kjøkkenet, finner du frem alle nødvendige gryter og panner når du forbereder deg – men du må kanskje ta en tallerken eller noe annet raskere.

Ashley Macuga fra Collected Interiors er enig, og bemerker at skuffer er spesielt praktiske hvis du baker.

– Det handler om å ha skuffer som rommer panner og bakeformer i alle størrelser, sier hun. – Husk at glassfat fort blir tunge, så det bør lages skuffer med lysbilder av høyeste kvalitet som tåler bruk og vekt.

8. Ikke føl deg tvunget til å dekantere

En av de mest populære kjøkkenorganiserings hackene akkurat nå er å dekantere - det vil si helle ingredienser fra de originale beholderne i en annen løsning - alt. Men Hagmeyer sier kokker ikke nødvendigvis gjør dette - så du trenger ikke å gjøre det heller.

"Hjemmekokker som lager mat ofte, kan velge bort dekantering av krydder og oljer på kjøkkenet fordi de kjøper i større mengder og går gjennom dem raskere," forklarer hun.

"For de som bruker lengre tid på å jobbe gjennom en enkelt krukke med basilikum, er det mer fornuftig å effektivisere og dekantere fordi du bytter den sjeldnere."

Tross alt er det bare nyttig å organisere kjøkkenet ditt som en kokk hvis du bruker kjøkkenet ditt som en kokk.

Så ta tipsene som fungerer best for deg og din husstand, og la resten ligge. 

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.