Åtte triks for det perfekte pepperkakehuset

06/12/2024 13:01

Hanne

LIVSSTIL
foto: Studio Dreyer Hensley / Opplysningskontoret for brød og korn
foto: Studio Dreyer Hensley / Opplysningskontoret for brød og korn
Drømmer du om et pepperkakehus som står støtt og imponerende på julekakebordet?

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Det skal ikke være vanskelig, men helt lett blir det heller ikke å bygge et ordentlig pepperkakehus som ikke raser ned før tiden.

Her er åtte triks fra Opplysningskontoret for brød og korn som hjelper deg å unngå sammenraste vegger og skjeve tak:

1. Avkjøl deigen godt

En kald deig er mye lettere å jobbe med enn en varm og klissete en.

  • Legg deigen i kjøleskapet i minst to timer før du begynner. Dette gjør den enklere å kjevle ut jevnt.

2. Bruk en mal for perfekte mål

For å sikre at tak og vegger får riktig størrelse:

  • Bruk papirmaler eller papplater som veiledning når du skjærer ut delene.

  • Kjevle ut deigen med to liktykke maler (ca. 5 mm) på hver side, så hele leiven blir jevn.

3. Frys deigen før utskjæring

Hvis deigen er litt frossen, holder den fasongen bedre når du skjærer ut delene.

  • Legg den i fryseren i 30–60 minutter før du skjærer, så unngår du skjeve vegger.

4. Form delene mens de er varme

Vil du prøve deg på en kreativ og avansert design?

  • Ta delene ut av ovnen og form dem mens de fortsatt er myke og varme. Dette er en fin måte å lage unike former og vinkler på.

5. Finpuss med rivjern

Hvis veggene eller taket har blitt litt ujevne under steking:

  • Bruk den fine siden av et rivjern for å rette opp kantene forsiktig. Dette gir en perfekt passform når huset skal monteres.

6. Lag støttebjelker

For ekstra stabilitet, lag små støttebjelker til innsiden av huset:

  • Bruk rester av deigen, kutt til bjelker på ca. 1 x 1 cm i tykkelse og 5 cm i lengde.

  • Stek bjelkene i ca. 15 minutter, og bruk dem som limpunkter i hjørnene.

7. Sitron i glasuren

Melisglasur er tryggere å bruke enn smeltet sukker, særlig hvis barn er med i prosessen.

  • Tilsett noen dråper sitronsaft i glasuren for å gjøre den stivere og lettere å jobbe med.

8. La huset tørke

Hemmeligheten til et stabilt pepperkakehus er god tørketid:

  • La huset stå i minst to timer etter at det er limt sammen før du begynner dekoreringen.

  • Bygger du et stort hus? Monter og tørk én del av gangen for å unngå kollaps.

Klar for å begynne?
Pepperkakehuset kan bli både en morsom aktivitet og en flott juletradisjon. Om du trenger oppskrift på pepperkakedeig eller mal til huset, finner du det enkelt på nettet – eller du kan ta en snarvei og kjøpe ferdigdeig fra butikken. Nå er det bare å sette i gang og lage årets mesterverk!

Tipsene er hentet fra Opplysningskontoret for brød og korn.