Advarer alle hundeeiere: Det kan være giftig

05/12/2022 14:01

Emma

Livsstil
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Et søtningsmiddel som finnes i tyggegummi, kan blant annet være dødelig for hunden din. Det er imidlertid en forskjell i hvor mye en hund kan tolerere fra stoffet.

Vandre rundt i gatene og smugene, er det ikke vanskelig å finne tyggegummi liggende på bakken. Det kan være irriterende å komme under skosålen, men hvis hunden din får tak i den, kan det bli noe verre.

Det kan faktisk være livstruende. I verste fall kan hunden din få en dødelig leversvikt hvis de får tak i et stykke tyggegummi.

Hunder tåler ikke søtningsmiddelet xylitol, som selv i små mengder kan gi hundene et alvorlig blodsukkerfall og i verste fall dødelig leversvikt.

"Xylitol er farlig for hunder, og selv i små mengder kan det forårsake forgiftning. Tyggegummi, halspastiller og tannkrem er eksempler på produkter som kan inneholde xylitol og bør holdes langt unna hundesnuter," sier Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Pet Insurance.

– Store hunder tåler litt mer enn små. Men den grunnleggende regelen er at hunden din aldri skal konsumere noe som inneholder xylitol, og at produkter som inneholder xylitol skal holdes på trygg avstand fra hunden.

De vanligste symptomene på forgiftning med xylitol er tretthet, oppkast, tremor, stivhet og kramper. Xylitol absorberes raskt fra mage-tarmkanalen og øker hundens insulinnivå.

Den eksakte mekanismen er ikke kjent, men resultatet av det er lavt blodsukker. Fallet i blodsukkeret kommer vanligvis innen 30 til 60 minutter.

Hvis effekten er forsinket, vil den være synlig i opptil 12 timer. Noen hunder utvikler til og med leversvikt.

Som med alt annet er det stor forskjell fra hund til hund, noe som er spesielt differensiert av hundens vekt. I tabellen nedenfor kan du se hvor mye xylitol hunden din tåler:

Foto: Agria Dyreforsikring

Hvis det oppstår en ulykke, kontakt veterinæren umiddelbart. Klinikken vil forhindre at xylitol blir absorbert i kroppen, noe som gjøres ved å provosere oppkast. Deretter behandles lavt blodsukker intravenøst med glukose.