Advarer mot chips, kake og is: Etter å ha lest dette, vil du aldri spise det igjen

10/02/2024 06:00

Sofie

Livsstil
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Maten er laget for å "lure" kroppen vår.

Bearbeidet mat har stille overtatt supermarkedshyllene og matvanene våre. Produkter som godteri, kake og chips er en del av manges matvaner, selv om mange er godt klar over at produktene ikke er bra for kroppen.

Mange føler også at de kan spise det i store mengder uten egentlig å bli mette, og det med god grunn.

Årsaken til dette finnes i produksjonsmetodene som brukes for å lage produktene. Disse metodene involverer en "pre-fordøyelse" av rå matingredienser, noe som resulterer i matvarer som effektivt omgår kroppens naturlige metthetsrespons.

Produksjonsprosessen bak disse høyt bearbeidede matvarene begynner med nedbrytningen av stiftmatavlinger som mais, hvete og poteter til deres molekylære komponenter. Dette fører til dannelsen av en "masse", en masse som gjennomgår videre bearbeiding.

Disse ingrediensene blir deretter omdannet til ulike matvarer ved hjelp av kunstige farger, smaker og emulgatorer, noe som resulterer i et nesten uimotståelig produkt.

Det skriver CNN

I følge Dr. Chris van Tulleken, universitetslektor ved University College London, er denne prosessen skapelsen av en "illusjon av mat". Han påpeker at det er langt mer økonomisk for matvareselskaper å bryte ned og rekonstruere mat på denne måten enn det er å produsere ekte, hel mat.

Denne prosessen fører til matvarer som omgår menneskets fordøyelsessystem på en måte som naturen ikke hadde til hensikt, noe som resulterer i tap av evnen til å sende metthetsfølelse til hjernen.

Og det kan føre til vektøkning.

En klinisk studie fra 2019 viste tydelig effekten av høyt bearbeidet mat på vektøkning. Deltakerne i studien gikk opp i vekt i gjennomsnitt når de spiste en diett som utelukkende bestod av disse matvarene.

Kevin Hall, forsker ved National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases og forfatter av studien, understreker at denne forskningen er den første som viser hvordan høyt bearbeidet mat i et kontrollert miljø kan føre til overforbruk av kalorier og vektøkning.